Η ενδοοικογενειακή διασπορά και οι κρυφές συγκεντρώσεις τα «αγκάθια» στον περιορισμό του κορονοϊού- Β. Παπαευαγγέλου: «Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ακόμη το τρίτο κύμα»

Η εικόνα της επιδημίας είναι παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τα νέα κρούσματα, κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν γίνεται και επίσημη ιχνηλάτηση που αποτελεί το πιο σημαντικό «όπλο» για να περιορισθεί η διασπορά του ιού.

«Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα. Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •