Πρόεδροι Τ.Κ. Σερρών: «Όχι στην υποβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων» (Βίντεο)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Την αντίδρασή τους στο νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Σερρών, εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Οι Πρόεδροι Προβατά Γιώργος Νικήτας και Ορεινής Σοφία Ιχτιάρη, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σχετικά με την προβλεπόμενη κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα τοπικά συμβούλια, αλλά και για την ανισότητα του τρόπου εκλογής συμβούλων στα Τοπικά Συμβούλια, μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων Κοινοτήτων.

Οι πρόεδροι ζητούν:
-Συμμετοχή στον επίσημο διάλογο για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.
-Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες.
-Διατήρηση ανεξαρτησίας Κοινοτήτων, με το ξεχωριστό Ψηφοδέλτιο, όπως στις εκλογές του 2019.
-Διατήρηση της 4ης Κάλπης, όπως στις εκλογές του 2019.
-Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.
-Η κρατική επιχορήγηση από το πρόγραμμα (ΣΑΤΑ) να πηγαίνει απευθείας στις Κοινότητες και όχι στους Δήμους, οι οποίες να μπορούν να εκτελούν έργα μικρής εμβέλειας.

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης τάχθηκε στο πλευρό των Προέδρων και ειδικότερα για το θέμα της κατάργησης των τοπικών συμβουλίων στις έδρες των δήμων και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι παράλογο, καθώς θα μείνουν χωριά χωρίς εκπροσώπηση, συμπληρώνοντας ότι τα τοπικά συμβούλια είναι χρήσιμα και πολύτιμα εργαλεία για τις έδρες των δήμων».

Σε ό,τι αφορά την διαφορετική κάλπη, ο δήμαρχος Σερρών υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει λογικούς και δίκαιους τους προβληματισμούς των Προέδρων.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •