Χάος στην αγορά με το «click away» και το «click inside»- Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα;


Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες, μετά τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 16 Μαρτίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού ανακοίνωσε πως 19 περιοχές «μπαίνουν» στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και όλες οι υπόλοιπες στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παρέπεμψε τους πολίτες στο covid19.gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα.

Στο covid19.gov.gr, όσον αφορά στη λειτουργία του λιανεμπορίου, αναφέρονται τα εξής:
▪ Για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
-Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3
-Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της Χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side).
▪ Για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου
-Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

Μία ανακοίνωση, όμως, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ανατρέπει τα δεδομένα, αναφορικά με τη λειτουργία του λιανεμπορίου και σε ανακοίνωσή του τονίζει χαρακτηριστικά:
«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των άμεσων νέων μέτρων που θα ισχύσουν στην χώρα, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα, όπως προκύπτουν από τις σημερινές δηλώσεις: Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου έως την Τρίτη, 16 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ και ισχύουν πλέον το Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) και το Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Κατά τα δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε, ισχύουν τα ακόλουθα:
Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο):
• Κατατάσσονται όλες οι περιοχές της χώρας εκτός από όσες ρητά εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).
• Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του click away. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία clickinside.
• Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η Πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά
• Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.
• Το ωράριο λειτουργίας που ισχύει για αυτό το επίπεδο και συστήνουμε να ακολουθήσουν τα καταστήματα αύριο εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις. Στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου:
• Υπάρχει πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
• Στο «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μπαίνουν οι εξής περιοχές:- Αττική,- Αχαΐα,- Αρκαδία,- Θεσσαλονίκη,- Λάρισα,- Λευκάδα εκτός Μεγανησίου,- Φθιώτιδα,- Αργολίδα,- Κορινθία,- Θεσπρωτία,- Άρτα,- Σάμος,- Βοιωτία,- Χίος,- Αιτωλοακαρνανία,- Ρόδος,- Ηράκλειο και- Εύβοια εκτός Σκύρου και- Ο Δήμος Καλυμνίων. Καταστήματα Τροφίμων Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, pet shop) λειτουργούν παντού με τις γνωστές προϋποθέσεις. Μέχρι τώρα, στα δύο επίπεδα αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου απαγορεύεται η πώληση των περισσότερων διαρκών προϊόντων. Το ισχύον μέχρι σήμερα ωράριό τους, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου κυμαίνεται από τις 7:00π.μ. έως τις 5:30 μ.μ. (εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης όπου επεκτείνεται μέχρι τις 8.30 μ.μ.). Το ίδιο ωράριο, 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ., ισχύει και για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής, όπου επεκτείνεται μέχρι τις 8.30 μ.μ.)
Μόλις δημοσιευτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση θα σας ειδοποιήσουμε άμεσα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •