Παντού η μόλυνση


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Μαθητές με δυσκολία στην εκπαίδευση! Φοιτητές σχεδόν χωρίς εκπαίδευση (μηδενικά εργαστήρια)! Αθλητές σε απόγνωση! Λουκέτα και άνεργοι παντού! Κάποιοι δεν έχουν να φάνε και κάποιοι από αυτούς θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό! Κάποιοι άλλοι θα αυτοκτονήσουν ή θα έχουν μακροχρόνια κατάθλιψη ή ψυχολογικά προβλήματα! Κάποιοι με άλλες σοβαρές παθήσεις σχεδόν παραγκωνίστηκαν, καθώς κ.ά!

Ναι είναι λυπηρό ότι Κάποιοι πέθαναν, ναι δυστυχώς θα πεθάνουν και Άλλοι χωρίς να μπορούν να τους κλάψουν οι δικοί τους! Όμως τα θύματα της πανδημίας δεν είναι μόνο οι αριθμοί των αδικοχαμένων Νεκρών αλλά είναι (κατά κάποιο τρόπο) και όλα-όλοι που ανήκουν στα προαναφερόμενα, δηλαδή σχεδόν όλοι μας!

Κάποιοι όμως θα έλεγαν, «Εντάξει είναι δύσκολος αντίπαλος ο ιός όμως χτίζεται η φυσική ανοσία από τα μέτρα ή από μόνη της ή και υποβοηθούμενη από τα εμβόλια άρα γίνεται κάτι»! Οκ κάτι γίνεται, όμως είναι ολοφάνερο ότι και κάτι δεν πάει τόσο καλά, μιας και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας «δήθεν ρυθμίζεται» μόνο με μέτρα δημόσιας τάξης (ξύλο, πρόστιμα, μόνιμα ή σχεδόν μόνιμα lockdown) και τελικά, πάλι ξεφεύγει η διασπορά του ιού!

Δεν θα ήταν φθηνότερο αλλά και ουσιαστικότερο (έστω τώρα) τα δωρεάν τεστ παντού, δεν θα ήταν σημαντικότερο να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και κοιτάξουμε το σταδιακό αλλά και προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας (που πεθαίνει), όπως επίσης να ξαναδούμε τι πραγματικά σημαίνει η κοινωνική αποστασιοποίηση ( θα φταίει ίσως ο χαρταετός αλλά δεν φταίει ο μόνιμος συνωστισμός στα ΜΜΜ) και τέλος έστω τώρα να καταλάβουμε ότι όλα αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα, έχουν σχέση (και αυτά) με την υγεία των πολιτών;

Εν κατακλείδι, κανείς δεν βλέπει ότι έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι ψυχοκοινωνικοοικονομικά τραγικά;

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζηρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες.
Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •