Αριάδνη Παπαφωτίου για εικαστικές παρεμβάσεις: «Ας ξεκινήσουμε σωστά»

της Αριάδνης Παπαφωτίου-Επικεφαλής Δύναμη Σερραίων Πολιτών

Για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019 παρουσιάσαμε στους συνδημότες μας την κεντρική μας πρόταση να γίνουν οι Σέρρες μία πρωτοποριακή ΠΟΛΗ –ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, αποτυπώνοντας καλλιτεχνικά στις μεγάλες, ελεύθερες (και κατά κοινή ομολογία άχαρες) οικοδομικές επιφάνειες του κέντρου της, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Παράδοσή της, μαζί με το αισιόδοξο μέλλον που θέλουμε να την περιμένει. (δες εδώ: https://www.facebook.com/dinamiserres/videos/2603424913020764)

Στόχος μας η ριζική αλλαγή της εικόνας της, με παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής και αξίας, από καλλιτέχνες εμβέλειας που τα έργα-κοσμήματα και η υπογραφή τους θα γίνουν λόγος επίσκεψης Ελλήνων και ξένων. Δεσμευτήκαμε μάλιστα για τη υλοποίησή της, παρουσιάζοντάς την πλήρως διερευνημένη και κοστολογημένη.

Φτάνοντας στο 2021, η εξαγγελία μας για «Εικαστικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ελεύθερες οικοδομικές επιφάνειες» υιοθετείται από την σημερινή Δημοτική Αρχή, έστω κι αν δεν υπήρχε στο Πρόγραμμά της. Φυσικά χαιρόμαστε γι αυτό, ακόμη κι αν η απουσία αναφοράς της στην ΔΥΝΑΜΗ αναδεικνύει αναχρονιστικές πολιτικές αντιλήψεις εκ μέρους της.

Θα πρέπει όμως τα πράγματα να γίνουν σωστά και με διαφάνεια. Για παράδειγμα, η επιλογή των καλλιτεχνών που θα κληθούν να μεταμορφώσουν αισθητικά την πόλη μας, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική απόφαση του Δημάρχου και του συνεργάτη του. Ένας Δήμαρχος που κατανοεί την αποστολή του και σέβεται το αξίωμά του και την πόλη μας, δεν θα της επέβαλε ποτέ αμφισβητούμενες προσωπικές αισθητικές και φίλιες κομματικές επιλογές. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό και οραματικό έργο που η πόλη θα κουβαλάει πολλά περισσότερα χρόνια από την δική του θητεία.

Επιβάλλεται λοιπόν:

1) Να συσταθεί ανεξάρτητη Καλλιτεχνική και Αρχιτεκτονική Επιτροπή η οποία θα προσδιορίσει την θεματική και τους όρους υλοποίησης του έργου.

2) Να καταγραφούν οι διαθέσιμες επιφάνειες, ιδιωτικές και δημόσιες και να ξεκινήσει από την Πολεοδομία η νόμιμη διαδικασία έκδοσης αδειών

3) Να γίνει δημόσια πρόσκληση καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό για κατάθεση προτάσεων.

Θα εργαστούμε ώστε οι Σέρρες να γίνουν πρότυπο αισθητικής και σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς και πρωτοπορίας, μέσα κι έξω από την χώρα. Αυτό που όλοι οι συνδημότες μας λαχταρούν.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •