Μετά το ρεπορτάζ του Infonews24 για τον κίνδυνο απένταξης έργων ηχηρό «ράπισμα» και αποκαλύψεις από τον Δ. Χύτα που «βλέπει» κυβερνητικές ευθύνες: «Να παραιτηθούν άπαντες αν απενταχθούν τα έργα»


Η πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων από το ΥΠΑΑΤ, η αλλαγή των τεχνικών δελτίων του έργου, αλλά και το εξώδικο στον Διευθυντή Τεχνικών Έργων του ΥΠΑΑΤ

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Δημήτρης Κώττας

Σάλο έχει προκαλέσει το χθεσινό ρεπορτάζ του Infonews24, για τον κίνδυνο απένταξης έργων ύψους μισού δις ευρώ, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020, αποκαλύπτοντας ένα έγγραφο «φωτιά» της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, που είναι στην ουσία τα «αυτιά και τα μάτια» του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε στις 30 Μαρτίου 2021 ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο προς τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, «κρούοντας τον κώδωνα» και τονίζοντας πως προκύπτει η αναγκαιότητα εξέτασης της δυνατότητας παράτασης του χρονικού ορίου για την ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης των ενταγμένων πράξεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη υλοποίησης σημαντικών έργων και η απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων για τη χώρα μας.

Το, πλέον, ανησυχητικό γεγονός που αναφέρεται στο έγγραφο είναι πως για τις περισσότερες από τις 25 ενταγμένες πράξεις η απαιτούμενη ανάληψη νομικής δέσμευσης δεν θα καταστεί δυνατή ούτε στο πλαίσιο 6μηνης παράτασης, πράγμα που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των έργων δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και ουσιαστικά έχει απενταχθεί.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας Δημήτρης Χύτας, μιλώντας στην εκπομπή «Κάθε μέρα καλημέρα» του Ράδιο Σιντική 92.1 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα, προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις που αναμένεται να προκαλέσουν «τσουνάμι».

Η υπόθεση αφορά και τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας, καθώς στη λίστα των έργων που κινδυνεύουν με απένταξη είναι και το μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο μόχθησε και πάλεψε ο ΤΟΕΒ.

Ο κ. Χύτας αφού τόνισε πως διάβασε κι ο ίδιος το σχετικό ρεπορτάζ του Infonews24 υπογράμμισε πως η αίτηση του έργου του ΤΟΕΒ κατατέθηκε το 2018 και πως εγκρίθηκε στις 2 Ιουλίου 2019. Η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι εντός 18 μηνών πρέπει να συμβασιοποιηθούν, αλλιώς τα έργα απεντάσσονται, ενώ δίνει ένα περιθώριο εξάμηνης παράτασης μετά από αίτημα εάν και εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, όπως απαλλοτριώσεις, δικαστικές διαμάχες ή λόγοι ανωτέρας βίας.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας δεν «μάσησε τα λόγια» του δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως εκτός από υπηρεσιακές υπάρχουν πρωτίστως κυβερνητικές ευθύνες, χωρίς να βγάζει από το «κάδρο» των ευθυνών, ούτε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Παρακολουθούσαμε την πορεία του έργου και επανειλημμένα ενοχλήσαμε, δημοσιεύσαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάποιοι δεν ασχολούνται. Κατά τη γνώμη μου η ευθύνη είναι της κυβέρνησης και πιάνει από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο Υπουργό. Δεν είναι ευθύνη μόνο ενός υπηρεσιακού ή ενός Υπουργού. Πρέπει να ντρέπονται πραγματικά. Αν απενταχθούν έργα μισού δις, που είναι 100% χρηματοδοτούμενα και απευθύνονται στον αγροτικό κόσμο, νομίζω ότι θα πρέπει να εξαφανισθούν ή να παραιτηθούν άπαντες. Αν αυτό δεν συγκινεί κανέναν, λυπάμαι αλλά έχουμε ανίκανους κυβερνώντες,» υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Χύτας, ο οποίος πρόσθεσε πως το έργο του ΤΟΕΒ Νιγρίτας είχε τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία από τα έργα που εγκρίθηκαν, ενώ επεσήμανε πως είναι αμαρτία να χαθούν αυτά τα λεφτά από την Ελλάδα.

Το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων, όμως, συνεχίσθηκε, καθώς ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας αναφέρθηκε και στην πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων από το ΥΠΑΑΤ, στην «ύποπτη»- όπως τη χαρακτήρισε- αλλαγή των τεχνικών δελτίων του έργου, αλλά και στο εξώδικο που προτίθεται να στείλει στον Διευθυντή Τεχνικών Έργων του ΥΠΑΑΤ:
«Επειδή ήταν ανίκανος ο υπηρεσιακός και ο κυβερνητικός μηχανισμός προσέλαβαν εταιρεία συμβούλων για να ‘προχωρήσει’ τα έργα, κάτι που βέβαια προβλέπεται, αλλά αν ήμουν υπηρεσιακός παράγοντας στο ΥΠΑΑΤ θα ντρεπόμουν να πω ότι αδυνατώ να κάνω τη δουλειά και να προσλάβετε συμβούλους. Το άλλο τραγικό είναι ότι έχουν αλλάξει τους όρους της μελέτης και με την αλλαγή των τεχνικών δελτίων κι αυτό είναι ύποπτο. Έδωσα στο δικηγόρο στοιχεία και θα στείλει εξώδικο στον κ. Πετρόγιαννη που είναι διευθυντής τεχνικών έργων του ΥΠΑΑΤ και από εκεί ξεκινά το κακό. Η ευθύνη αν χαθεί το μισό δις είναι κυβερνητική και φταίνε όλοι».

Κοινοποίηση