Οι αποκαλύψεις του Infonews24 στη Βουλή- Ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία Αβραμάκη για τον κίνδυνο απένταξης έργων από το ΠΑΑ


«Ντόμινο» εξελίξεων έχουν «πυροδοτήσει» οι αποκαλύψεις και το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Infonews24, σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 25 έργων από το ΠΑΑ 2014- 2020.

Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου, το Infonews24 αποκάλυψε ένα έγγραφο «φωτιά» σχετικά με την πορεία έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020.

Σήμερα 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Σερραίου βουλευτή του κόμματος Λευτέρη Αβραμάκη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας τις αποκαλύψεις του Infonews24 και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης.

Επανέρχεται στον κίνδυνο απένταξης και μη υλοποίησης του έργου του ΤΟΕΒ Νιγρίτας (Αρ. Πρωτ. Ερώτησης 4747/03.03.2021), ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας νέα ερώτηση με τη συνυπογραφή 26 ακόμα Βουλευτών, στην οποία καταγγέλλεται η κυβερνητική αδράνεια και ανικανότητα που θέτουν σε κίνδυνο απένταξης 25 συνολικά έργα της δράσης 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του ΠΑΑ 2014 – 2020».

Οι Βουλευτές αντλώντας στοιχεία από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (Αρ. Πρωτ.: 718/30.03.2021) που αποκάλυψε η ιστοσελίδα infonews24.gr, κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανικανότητα, καθώς ενώ οι αποφάσεις ένταξης των συγκεκριμένων έργων είχαν δημοσιευθεί στις 2/7/2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία δεν ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες διαδικασίες στους 18 μήνες που προβλεπόταν και όπως φαίνεται δεν θα τις έχουν ολοκληρώσει ούτε στα πλαίσια της εξάμηνης παράτασης που εκπνέει σε λιγότερο από 3 μήνες.

Τονίζουν, μάλιστα, πως η κυβερνητική ολιγωρία και η μη ανάληψη κύριας νομικής δέσμευσης θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και να μην γίνουν κρίσιμα έργα αναγκαία για την μείωση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών.

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αραχωβίτης Σταύρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Παπαδόπουλος Σάκης, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης και Χατζηγιαννάκης Μίλτος.

Αναλυτικά η ερώτηση
«Σέρρες, 12 Απριλίου 2021
Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Κίνδυνος απένταξης 25 κρίσιμων έργων της δράσης 4.3.1: Υποδομές εγγείων βελτιώσεων του ΠΑΑ 2014-2020
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (Αρ. Πρωτ.: 718/30.03.2021) που αποκάλυψε η ιστοσελίδα infonews24.gr, η χώρα μας βρίσκεται προ του κινδύνου να απωλέσει ευρωπαϊκούς πόρους για την υλοποίηση 25 συνολικά κρίσιμων έργων εγγείων βελτιώσεων, μεταξύ των οποίων και το έργο του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, για το οποίο αναμένουμε ακόμα τις απαντήσεις του ΥΠΑΑΤ σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε (Αρ. Πρωτ. 4747/03.03.2021).
Όπως καταδεικνύεται στο συγκεκριμένο έγγραφο προς τον Υφ. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Οικονόμου, για τις περισσότερες από τις 25 ενταγμένες πράξεις η απαιτούμενη ανάληψη νομικής δέσμευσης δεν θα καταστεί δυνατή ούτε στο πλαίσιο της 6μηνης παράτασης, πράγμα που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των έργων δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ουσιαστικά έχουν απενταχθεί.
Από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι για τα 25 αυτά έργα οι αποφάσεις ένταξης στη δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, είχαν εκδοθεί στις 2/7/2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν παρέλθει οι 18 μήνες προθεσμίας για την ανάληψη νομικής δέσμευσης χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται για κανένα από αυτά. Για τα περισσότερα μάλιστα από τα 25 έργα δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάληψη νομικής δέσμευσης ούτε με την πάροδο της εξαμηνιαίας παράτασης που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από τρεις μήνες, γεγονός που φέρεται να είναι σε γνώση πλέον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, αφού όπως επί λέξει αναγράφεται στο έγγραφο της ΓΓ ‘το ότι από τα στοιχεία του σχετικού εγγράφου σας προκύπτει ότι για τις περισσότερες από τις 25 ενταγμένες πράξεις η απαιτούμενη ανάληψη νομικής δέσμευσης δεν θα καταστεί δυνατή ούτε στο πλαίσιο 6μηνης παράτασης’.
Μοναδική πλέον διέξοδος είναι η διεκδίκηση παράτασης του χρονικού ορίου για την ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης των ενταγμένων πράξεων προκειμένου να μην χαθούν οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι και να υλοποιηθούν τα αναγκαία αυτά έργα. Για να εγκριθεί όμως αυτή η παράταση θα πρέπει για κάθε ενταγμένη πράξη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να υποβάλλει αναλυτικό και τεκμηριωμένο αίτημα παράτασης της προθεσμίας ανάληψης της κύριας νομικής δέσμευσης το οποίο θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να περιλαμβάνει:
• περιγραφή των τυχόν δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων ή των λόγων ανωτέρας βίας που επηρέασαν/επηρεάζουν την έγκαιρη υλοποίηση της πράξης, των λόγων για τους οποίους τα ανωτέρω δημιουργούν καθυστερήσεις και εμπλοκές, καθώς και τη φάση στην οποία βρίσκονται και τον αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσής τους,
• τον προβλεπόμενο χρόνο έναρξης της διαδικασίας δημοπράτησης, καθώς και τον προβλεπόμενο χρόνο ανάληψης της κύριας νομικής δέσμευσης.
Από τα παραπάνω, το μόνο που φαίνεται να ισχύει αλλά δεν αρκεί να τεκμηριώσει ‘λόγους ανωτέρας βίας’, είναι η επιτελική ανικανότητα και κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ συνολικά από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ μέχρι και σήμερα.
Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, την ανικανότητα που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να εκπληρώσει στοιχειωδώς έστω τις υποχρεώσεις της. Η ολιγωρία που η κυβέρνηση τελικά από μόνη της προκάλεσε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε κανένα επίπεδο.
Θύματα αυτής της κυβερνητικής ανικανότητας είναι δυστυχώς οι αγρότες που έχουν ανάγκη την υλοποίηση αυτών των κρίσιμων έργων για να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος και άρα να βελτιώσουν την εισοδηματική τους κατάσταση.
ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών ευθύνης της ώστε να μην χάνει η χώρα και ο πρωτογενής τομέας εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους,
ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την μη ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών για τα 25 αυτά αναγκαία έργα μεταξύ των οποίων και του ΤΟΕΒ Νιγρίτας,
ΕΠΕΙΔΗ οι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (18 + 6 μήνες) δεν είναι σαφές εάν υφίστανται και για πόσα από τα 25 αυτά έργα,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Για πόσα και ποια από τα 25 έργα μπορεί να υποβληθεί αναλυτικό και τεκμηριωμένο αίτημα παράτασης της προθεσμίας ανάληψης της κύριας νομικής δέσμευσης και για ποια δεν είναι εφικτή η υποβολή αιτήματος;
2. Για πόσα και ποια ενταγμένα έργα είναι ακόμα εφικτή η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης στους επόμενους τρεις μήνες όταν και ολοκληρώνεται η ισχύουσα προθεσμία (18 + 6 μήνες);
3. Σε τι ύψος ανέρχονται οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα χαθούν για τη χώρα και ποια έργα αφορούν;
4. Επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο υλοποίησης αυτών των έργων χωρίς την χρηματοδότησή τους από τους ευρωπαϊκούς πόρους ή θα παραπεμφθούν σε επόμενες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την καθυστέρηση υλοποίησης όσο και για το κόστος που θα επωμιστούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς υλοποίησης;
5. Ειδικά για την πράξη που αφορά στον ΤΟΕΒ Νιγρίτας, τεκμηριώνεται ή όχι αίτημα παράτασης της προθεσμίας ανάληψης νομικής δέσμευσης δεδομένου ότι δεν υπήρχαν εκκρεμότητες απαλλοτριώσεων, μελετών και αδειοδοτήσεων; Πότε αναμένεται η δημοπράτηση του 1ου Υποέργου και η υπογραφή σύμβασης για το 2ο Υποέργο;».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •