Β. Τερζής: «Σχέδιο Νόμου που κλείνει και συρρικνώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικού Συμβούλου ΣΕΡΡΑΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου 92 Άρθρων που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θετικό το γεγονός πως το εν λόγω Νομοσχέδιο ήρθε σε «δημόσια διαβούλευση», αν λάβεις υπ’ όψη και τις διαρροές, τρία περίπου χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές του 2023. Εξίσου περίεργη όμως και η βιασύνη να επικαιροποιηθεί σε μια περίοδο που γίνεται η μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, με την επανεκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κυρίως της εστίασης και τη μετ’ εμποδίων έναρξη της πολυπόθητης τουριστικής περιόδου. Και όλα αυτά με τον ιό να επιμένει και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να «αρνείται» να πειθαρχήσει στα μέτρα, να εξακολουθεί να κοιτά καχύποπτα την εμβολιαστική διαδικασία και η προσδοκία με την ελπίδα να εναλλάσσονται με την κούραση, το φόβο και την αβεβαιότητα.

Είναι γεγονός πως η ζωή συνεχίζεται, είναι όμως μεγαλύτερη αλήθεια πως η ζωή διδάσκει. Στα 92 άρθρα του σχεδίου υπάρχει η μέριμνα και η πρόβλεψη για θέματα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία, στην κυβερνησιμότητα και στον τρόπο διοίκηση και λήψης αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά μετατίθενται στο «προσεχές μέλλον» οι αναγκαίες Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αρμοδιότητες, στην απόδοση και μεταφορά πόρων, στη στελέχωση των Ο.Τ.Α με Εξειδικευμένο Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό.

Σε μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι γνωστό πως τα τελευταία πολλά χρόνια μεταφέρονται με νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους και αποφάσεις συνήθως μόνο αρμοδιότητες οι οποίες τις περισσότερες φορές επικαλύπτονται με άλλους θεσμικούς φορείς. Επιπλέον δεν πρέπει να γελιόμαστε από τις χρηματοδοτήσεις Covid, ούτε από τα έσοδα λόγω της δήλωσης και αύξησης των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών ενώ οι δίμηνες έως και οκτάμηνες, βραχυχρόνιες συμβάσεις δεν αποτελούν λύση.

Στις περιφέρειες των Δήμων απαιτούνται ξεκάθαρες αποφάσεις και ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων, με αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, με ενεργοποίηση και αύξηση της πάγιας προκαταβολής, για να μπορούν να ανταπεξέρχονται άμεσα στις καθημερινές τους απλές ανάγκες και να αντιμετωπίζουν τις έκτακτες περιπτώσεις.

Στέκομαι στην επιμονή της μείωσης του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων με την οποία είχε διαφωνήσει ξεκάθαρα και η Κ.Ε.Δ.Ε. Θα πρέπει να επισημανθεί πως δε λύνει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, μιας και πλην των έμμισθων Αντιδημάρχων και Προέδρων Νομικών Προσώπων κανείς άλλος δε λαμβάνει μισθό ή αποζημίωση.

Η ευελιξία που ακούγεται δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού αλλά από ενεργούς, ενημερωμένους, με ορθολογική χρήση του λόγου και την τήρηση των διαδικασιών εντός των Δ.Σ. Δημοτικούς Συμβούλους.

Πιθανότατα θα παρατηρηθούν προβλήματα στελέχωσης των θεσμικών οργάνων αλλά και ελλιπής εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης ενώ θα απουσιάσει ο πλουραλισμός και θα οδηγηθούμε στο συγκεντρωτισμό, σε ισχυρές αλλά μήπως συγχρόνως και ανεξέλεγκτες Δημοτικές Αρχές.

Ένα επιπλέον πρόβλημα θα προκύψει με την αδυναμία ανανέωσης του Σώματος. Νέα μέλη, ηλικιακά και πολιτικά, αποτρέπονται να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία γνωρίζοντας την πλεονεκτική θέση των παλαιοτέρων και έμπειρων στο χώρο, στις θέσεις και στις διαδικασίες.

Ενδιαφέρον θα ήταν αυτή η μείωση να ξεκινούσε πρώτα από τα έδρανα της Βουλής!!!

Όσον αφορά στις Τοπικές Κοινότητες, η συνεργασία, η σύνθεση και η συναίνεση που ήταν το διακύβευμα των προηγούμενων εκλογών και το οποίο κινητοποίησε και ενεργοποίησε αρκετές δυνάμεις στις μικρές κοινωνίες, επιβραβεύεται με την υποχρέωση της συστράτευσης ακόμη και της «υποταγής» στις μεγαλοαστικές (με ιδεολογικό και κομματικό συνήθως προφίλ) παρατάξεις και τη μετατροπή τους σε εκλογικούς δορυφόρους και σε «στείρα» αριθμητική ποσοστιαία μονάδα και πλειοψηφία.

Επιμένω, περιμένω και ελπίζω από έναν νέο και μοντέρνο Πρωθυπουργό και Υπουργικό Σώμα πιο τολμηρές αποφάσεις, με άνοιγμα, διεύρυνση και κάλεσμα της κοινωνίας, κυρίως των νέων ανέντακτων ατόμων και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, που θα αφήσουν στίγμα και θα έχουν στόχο τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες κερδισμένες εκλογές.

Ήρθε η ώρα να μιλάμε για Άνοδο στην Πολιτική και όχι για κάθοδο. Πίσω μας έμειναν περισσότερες χαμένες ευκαιρίες από τις τελευταίες λίγες που βρίσκονται μπροστά, «ο καιρός γαρ εγγύς…»

Κοινοποίηση