Β. Τερζής: «Μήπως γίνει της Τροίας;»

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικού Συμβούλου ΣΕΡΡΑΣ

Μεγάλο και έντονο το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις για τα αίτια, τις ευθύνες, τις καταστροφές και την πορεία των αποζημιώσεων των πληγέντων του πλημμυρικού φαινομένου της 21 Ιουνίου 2020.

Προσωπικά υπέβαλα επισήμως ερωτήματα σε δύο Δημοτικά Συμβούλια, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2020.

Ακολούθησαν σειρά δημόσιων απαντήσεων και τοποθετήσεων από αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής.

Στέκομαι στην πρώτη, 260/2020, απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. στις 6 Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με την απόφαση: Εγκρίθηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών των 13 πληγέντων στην οδό Τροίας και Κοντοδήμου, η εκταμίευση ποσών έως 72.050,00 ευρώ μέσω ειδικού λογαριασμού. Τονίζετε πως οι δικαιούχοι ήδη έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία εκχωρούν το ποσό που θα λάβουν από την πολιτεία μέχρι του ποσού που θα τους δώσει η Δ.Ε.Υ.Α. Ενισχύθηκε με το ανωτέρω ποσό ο κωδικός του λογαριασμού Κάλυψης Απαιτήσεων Δημοτών. Ψήφισαν για άμεση αποστολή των καταστάσεων και των ποσών στα αρμόδια τμήματα του Δήμου. Νομική και οικονομική υπηρεσία της επιχείρησης αναλαμβάνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναθέτουν στον Πρόεδρο τις περαιτέρω ενέργειες.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ο Πρόεδρος της επιχείρησης ανακοίνωνε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως σε 10 – 15 ημέρες προχωρούν στην καταβολή του υποβοηθήματος στους πληγέντες της περιοχής Σιγής.

Στις 2 Απριλίου 2021, μάθαμε, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του Προέδρου, πως την επόμενη εβδομάδα θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για να αρχίσουν να ολοκληρώνονται τα βήματα για την οικονομική ενίσχυσή τους.

Στις 13 Μαΐου 2021, στην 121η Απόφαση της Επιχείρησης, 11 μήνες μετά τις καταστροφές και 7 μήνες μετά την πρώτη Απόφαση (220) έρχεται μια νέα όπου μέσα στις 13 σελίδες της γίνεται μια επιμελημένη προσπάθεια: 1ον να αποποιηθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Σ των ευθυνών της μεταφέροντάς τες σε συγκεκριμένους υπερκείμενους φορείς. 2ον Να δεσμεύσει τους πληγέντες για την επιστροφή όλου του ποσού της υποβοήθησης που θα λάβουν. 3ον Να πείσει πως η περίπτωση μη αποκατάστασης του τοιχίου στην περιοχή Σιγής όχι μόνο προκάλεσε τις ζημίες αλλά απεναντίας απέτρεψε τα χειρότερα. 4ον Να αποδώσει όλα τα γεγονότα στο Ακραίο Φυσικό Φαινόμενο.

Διαβάζοντας τη νέα απόφαση ερωτώ:

α) γιατί καθυστέρησε η εκτέλεση της πρώτης απόφασης, 220/6-10-2020;

β) πως κατάφερε η Επιχείρηση μέσα σε λίγες ώρες, μετά το φαινόμενο, να προχωρήσει σε κατασκευή αναχώματος, ξυλότυπου, την τοποθέτηση πλέγματος και την επόμενη, 23-6-2020, την πλήρη αποκατάσταση με σκυρόδεμα και την πλήρη εξασφάλιση; Ήταν τόσο απλό και γρήγορο τελικά!

γ) σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν αποζημιωθούν από το κράτος ή δε λάβουν ισόποση αποζημίωση με αυτή της υποβοήθησης που θα λάβουν από τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ, με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν όλο το ποσό για το οποίο με υπεύθυνη δήλωση δεσμεύονται;

δ) σε περίπτωση που το ποινικό δικαστήριο κρίνει υπαιτιότητα στην Δ.Ε.Υ.Α.Σ καθιστώντας την υπόχρεη αποκατάστασης των πληγέντων, το ποσό της υποβοήθησης θα διαγραφεί;

Δίνεται η εντύπωση πως με επαναλαμβανόμενες και μακροσκελείς αναφορές και διαπιστώσεις η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η προστασία της Επιχείρησης, η αποποίηση ευθυνών και η με κάθε τρόπο εξασφάλιση επιστροφής στο ταμείο της του ποσού της υποβοήθησης.

Και όλα αυτά με την «επιδερμική επικάλυψη» ενός ενδιαφέροντος για τις οικονομικές και ψυχικές καταστροφές και βλάβες που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής Σιγής.

Τέλος, αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως στην «ομόφωνη» τελευταία απόφαση 121η/ 13 Μαΐου 2021, απουσίαζαν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Στις 21 Ιουνίου 2021 κλείνουμε ένα χρόνο από το πλημμυρικό φαινόμενο, μήπως έχει γίνει «της «Τροίας»;

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •