Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Αηδονοχώρι που γιορτάζει τα «Εννιάμερα της Παναγίας»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης

Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αηδονοχώρι του Δήμου Βισαλτίας κατέχει μία σημαντική θέση στη λατρευτική ζωή του τόπου. Παρά το γεγονός ότι ο ιερός ναός του χωριού τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου στα «Εννιάμερα της Παναγίας» η ιερή εικόνα της Θεοτόκου, λιτανεύεται και στη συνέχεια τοποθετείται στο θρόνο της που βρίσκεται στο γυναικωνίτη του ναού. Και φέτος, δυστυχώς, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα γίνει η λιτανεία.

Η εικόνα της Θεοτόκου, από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου σε ανάμνηση θαύματος μεταφέρεται από τον γυναικωνίτη, στο κεντρικό προσκυνητάρι του ναού. Εκεί μέχρι την παραμονή της απόδοσης του «Πάσχα του καλοκαιριού» οι γυναίκες του χωριού ψάλλουν τη Μικρή Παράκληση της Θεοτόκου.

Το infonews24 έχει περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την ηθογραφία του Δεκαπενταύγουστου στο Αηδονοχώρι με σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Το μικρό αυτό (πλέον) χωριό του Δήμου Βισαλτίας απετέλεσε ξεχωριστό θέμα σε ραδιοφωνική εκπομπή, του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις εκπομπές του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη και μπορείτε να το ακούσετε εδώ…

«Οχτώ Καλοκαίρια» αυτός ήταν ο τίτλος του κύκλου των εκπομπών όπου, στο «Έβδομο Καλοκαίρι» η κυρίες Σεβαστή Λώτη και Ευθυμία Τσιτκάνου (και ο υπογράφων) προσπάθησαν να μεταφέρουν στοιχεία του χωριού στους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κα. Τσιτκάνου μέσα από το βιβλίο της «Χαϊρλίδικα, Οδοιπορικό στα χρόνια» έχει κάνει μία πλήρη καταγραφή της λαογραφίας του χωριού ενώ από την πλευρά της η κα. Λώτη με την παραστατική περιγραφή της αναφέρθηκε σε παραδοσιακές συνταγές φαγητών και γλυκών από το Αηδονοχώρι.

Μέσα στο ηχητικό απόσπασμα ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης, ενέταξε και πρωτότυπες ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών από το Αηδονοχώρι μέσα από ένα πνευματικό πόνημα του Νίκου Πασχαλούδη με τίτλο «Η μουσική παράδοση της Νιγρίτας και της Βισαλτίας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •