Β. Τέρζης: «Όλα στο φως και με την ευθύνη όλων»

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικός Σύμβουλος-ΣΕΡΡΑΣ

Την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021, στη 18η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε ενημέρωση, συζήτηση, υποβολή ερωτήσεων και προτάσεων, για το μοναδικό θέμα που αφορούσε στην αντικατάσταση και βελτίωση του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών, ο κόσμος το γνωρίζει περισσότερο ως «Led».

Είχαν προηγηθεί: συναντήσεις μόνο των Επικεφαλής των παρατάξεων, μία ενημέρωση από τον Τεχνικό Σύμβουλο (εξωτερικό συνεργάτη) του Δήμου, την παραμονή της συνεδρίασης, προς τα ενδιαφερόμενα μέλη της παράταξής μας, μια εισήγηση τριών σελίδων με περισσότερο φιλολογικό περιεχόμενο και όχι τεχνο – οικονομικό, μια μελέτη που μας απεστάλη μόλις 5 ώρες πριν την επίσημη συνεδρίαση και πολύ ψάξιμο από μέρους μου στο διαδίκτυο το προηγούμενο διάστημα. Και όλα αυτά μετά την αναβολή της συνεδρίασης στις 25 Αυγούστου. Εάν πραγματοποιούνταν τότε θα είχα μόνο το «προσωπικό ψάξιμο» καθώς και τη γνώση και την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μιας και το θέμα ξεκίνησε και σχεδόν είχε ολοκληρωθεί τότε.

Επιγραμματικά στη Συνεδρίαση:

Είχα την ευκαιρία να υποβάλω 6 ερωτήματα.

Είχα την ευκαιρία να επαληθεύσω τις αμφιβολίες αλλά και τα θετικά της Σ.Ε.Α (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) με ιδιώτη και των άλλων τρόπων.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, με την ομολογία και των υπευθύνων, πως από την αρχική μελέτη βιωσιμότητας έως και τώρα συνεχώς τροποποιούνται όροι και προθέτονται νέοι.

Είχα την ευκαιρία να δω πως το αρχικό ύψος του προϋπολογισμού από 12.000.000 ευρώ έφτασε στη συνεδρίαση κάτω από 7.000.000 ευρώ.

Είχα την ευκαιρία δύο φορές να ακούσω από τον Τεχνικό μας Σύμβουλο πως αν συνεχίζαμε από το 2015 να αντικαθιστούμε, με ίδια μέσα και πόρους, μόνο τους συμβατικούς λαμπτήρες που καίγονταν με σύγχρονους Led, το 2020 θα είχαμε αντικαταστήσει τους μισούς και θα εξασφαλίζαμε κέρδος περίπου 530.000 ευρώ, ποσό αρκετό για να αντικαταστήσουμε και όλους τους υπόλοιπους λαμπτήρες.

Είχα την ευκαιρία σε ερώτηση μου να μάθω, πως το κέρδος του ανάδοχου εργολάβου στην περίπτωση Σ.Ε.Α. θα ξεκινούσε από το 9ο έτος της δωδεκαετούς σύμβασης και θα ανέρχονταν κοντά στο 1.000.000 ευρώ, δηλαδή κέρδος 83.000 ευρώ το χρόνο, (δικά σας τα συμπεράσματα).

Τέλος είχα την ευκαιρία στη τοποθέτηση μου κλείνοντας να ζητήσω, όποια και να είναι η εξέλιξη του θέματος, να έχω μαζί με τα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγο Αποφασιστικό. Δηλαδή το θέμα να έρχεται προς συζήτηση, να επικαιροποιείται κα στο τέλος να ψηφιστεί από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι και «φως» θα πέσει στην υπόθεση και όλοι μας θα πάρουμε την ευθύνη επιμερίζοντας την από τα εννέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Νόμος έδωσε ελέω κυβερνησιμότητας των Ο.Τ.Α, αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, αφαιρώντας τα συγχρόνως από το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά υπενθύμισα, κλείνοντας την τοποθέτηση μου, πως ο ίδιος ο Νόμος προβλέπει: Ν.4735/2020 κεφάλαιο ΣΤ, άρθρο 40.

«Οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής είναι αποκλειστικές. Με ειδική απόφαση που λαμβάνεται ομόφωνα, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».

Θεωρώ πως στη διάρκεια αυτής της θητείας το πιθανότερο να μην πάρουμε πιο σοβαρή απόφαση από αυτήν που δεσμεύει και εκχωρεί για δώδεκα έτη το μεγαλύτερο μέρος των ανταποδοτικών τελών οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών.

«Όλα στο φως» λοιπόν αλλά και με την ευθύνη όλων.

Κοινοποίηση