Β. Τερζής: «Μιας αστοχίας μύρια έπονται και άλλα τόσα δηλώνει…»

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικού Συμβούλου ΣΕΡΡΑΣ

Πολλές οι ανακοινώσεις και οι «ειδήσεις» του Δημάρχου κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μια συνέντευξη που αν στους τηλεθεατές, πανελλαδικά και τοπικά, άφησε ανάμεικτα συναισθήματα και εντυπώσεις, σε εμένα ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, διατελώντας το δεύτερο μισό, της δεύτερης θητείας μου, προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά.

«Πιάνω» το θέμα της Δημόσιας ανακοίνωσης και «είδησης» του ονόματος του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΚΕ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών: Ακόμη και οι ανασκευασμένες δηλώσεις την επομένη πως ήταν μια άστοχη διατύπωση της προσωπικής επιθυμίας, παραμένει μια άκρως αντιδεοντολογική πράξη, μια δημόσια προσπάθεια χειραφέτησης της «ελεύθερης και ανεξάρτητης» απόφασης και βούλησης των μελών του Δ.Σ του Νομικού Προσώπου, μια καταστρατήγηση της διαφάνειας των διαδικασιών, οι οποίες σημειωτέον, στο τυπικό και ουσιαστικό μέρος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ένα είδος «κατάχρησης θέσης και εξουσίας» και επηρεασμού αποτελέσματος και μια προσβολή προς τον «εκλεκτό» και τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους.

Το «κοινό μυστικό», αν ισχύει, υπάρχει και εφευρέθηκε ως έκφραση για να επιβεβαιώνει και να αποφεύγεις τα ανωτέρω, άλλο «μυστικό» και άλλο Δημόσια Τοποθέτηση.

Στην ίδια συνέντευξη ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να αναφέρεται στο EDEN Project Serres, (το «Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), «…το 8ο θα γίνει στις Σέρρες, έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης».

Πως έχουμε προχωρήσει; πως θα γίνει; τι ακριβώς παραχωρούμε; πόσο και για πόσο; με ποιους όρους; τι κερδίζουμε ως Δήμος εκτός από τα έμμεσα ανταποδοτικά; μελέτες έγιναν; που υπογράψαμε; με ποια απόφαση και δικαιοδοσία;…

Ένα είναι σίγουρο, πως το Δημοτικό Συμβούλιο, στην 3η του Συνεδρίαση, στις 27-2-2020, πήρε μια και μόνο απόφαση: Αριθμ. Απόφασης 50.

«Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή αρχικής δήλωσης πρόθεσης για την κατασκευή Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δήμο Σερρών (EDEN PROJECT SERRES), σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨ΙΤΑ ΑΕ¨.»

Είκοσι μήνες μετά, η μοναδική αναφορά και ενημέρωση που έχουμε είναι η δήλωση του κ. Δημάρχου στην ανωτέρω εκπομπή.

Το πάρκο θα γίνει!!! ή για να είμαι πιο ακριβής ΝΑ ΓΙΝΕΙ, έως τότε όμως μια επένδυση 160 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δεσμεύσει εσαεί 1000 στρέμματα Δημοτικής έκτασης και η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του τελούν υπό πολλές προϋποθέσεις, απαιτεί διαφάνεια, διαβούλευση και απόφαση από συλλογικά όργανα, τοπικούς και κρατικούς θεσμούς και φορείς.

«Θα γίνει».., ίσως και αυτή η δήλωση τελικά να εκφράζει μια προσωπική επιθυμία, το όραμα και τις φιλοδοξίες.

Από την απλή εξουσιοδότηση υπογραφής δήλωσης ενδιαφέροντος, έως το «…έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης» είναι μια κατάσταση από το «Παράβαση καθήκοντος» έως το λέμε και κάτι παραπάνω (από την εποχή του Μαυρογιαλούρου). Κάπου ανάμεσα σίγουρα υπάρχει η αλήθεια. Με υπομονή περιμένω να την ακούσω στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το επίσημο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο, πρώτης και αποκλειστικής ενημέρωσης, συζήτησης, έγκρισης και λήψης απόφασης.

Από την κοινωνία και τον Δήμο, ως διοικητική οντότητα αλλά και ως συνέλευση πολίτων και κυρίαρχο πολιτικό σώμα, στην «επικοινωνία», ως παθογένεια, όταν γίνεται μείζον ζήτημα και αυτοσκοπός.

Κοινοποίηση