Σε εξέλιξη η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών και στις Σέρρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών και διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ ηλεκτρονικά μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ για να γίνει η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε δήμο ή κοινότητα. Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους.
«Η απογραφή είναι υποχρεωτική» ανέφερε στο Ράδιο Σιντική και στην εκπομπή «Καλημέρα Σιντική», η προϊσταμένη της Στατιστικής Υπηρεσίας Χριστίνα Λιάτσα. Η κυρία Λιάτσα επισήμανε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν απογραφούν. «Θέλουμε οι πολίτες να συμμετέχουν στην απογραφή και να γνωρίζουν ότι θα δεδομένα τους φυλάσσονται με απόλυτα ασφάλεια».
Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι: η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής, η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος), η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων  αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους, η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών, η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας, η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).
Σύμφωνα, με την κυρία Λιάτσα στις αρχές τις διαδικασίας υπήρχε μια διστακτικότητα προς τους απογραφείς. «Η διανομή του σχετικά φυλλαδίου έχει φτάσει στο 80% των κατοικιών του νομού Σερρών. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τη διαδικασία και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην απογραφή.  
 
Επίσης, η προϊσταμένη της Στατιστικής Υπηρεσίας κλείνοντας σημείωσε τα εξής: «Οι απογραφείς ζητούμε μόνο τον ΑΜΦ και τον ΑΜΚΑ. Δεν ρωτάμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως επίσης δεν ρωτάμε αν οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή όχι».
Κοινοποίηση