Λ. Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ σέρνει τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία»


Από το γραφείο του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη εστάλη η ακόλουθη δήλωση:
«Η πανδημία που βιώνει η παγκόσμια κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα. Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν το σύνολο των κυβερνήσεων του δυτικού τουλάχιστον κόσμου να απομακρυνθούν από το νέο φιλελευθερισμό υιοθετώντας πολιτικές που στο επίκεντρό τους έχουν την κοινωνία και τον άνθρωπο αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να επενδύσουν στη δημόσια υγεία καθώς διαπιστώνουν ότι εκατομμύρια πολίτες οδηγούνται στη φτωχοποίηση προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο προσωπικό οικονομικό κόστος κάλυψης των αναγκών ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Οι επαΐοντες της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας, όπως ήταν μέχρι πρότινος η Παγκόσμια Τράπεζα, καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την υγεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού των χωρών τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, προσκολλημένη σε ιδεολογήματα που έχουν οριστικά ξεπεραστεί, επιμένει να προωθεί ΣΔΙΤ στην υγεία και ιδιωτικοποιήσεις, μειώνοντας προκλητικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας συνολικά κατά 820 εκατ ευρώ ενώ βιώνουμε μάλιστα το χειρότερο κύμα της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, μια σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που προκαλεί η πανδημία στο χώρο της εργασίας, με κύριο χαρακτηριστικό την «μεγάλη παραίτηση» όπως αποκαλείται το φαινόμενο που αποκτά διαστάσεις χιονοστιβάδας σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί οι παραιτήσεις εργαζομένων από τις δουλειές τους διότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις αμοιβές ή τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και επιλέγουν να αποσυρθούν επανακαθορίζοντας τις προτεραιότητές τους στη ζωή τους. Η «εργασιακή» αυτή κρίση, έρχεται ως απάντηση στη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επικράτησε στη παγκόσμια οικονομία μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν κυριάρχησε το μοντέλο της ελαστικοποίησης της εργασίας και της απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων. Εταιρίες κολοσσοί αλλά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επεξεργάζονται σχέδια βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων, μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς αντίστοιχη μείωση των μισθών, καθιέρωση τετραήμερης εργασίας και πολλά ακόμη μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα αντίθετα, η κυβέρνηση με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις, αφαιρεί διαρκώς εργασιακά δικαιώματα, μειώνει μισθούς άμεσα και έμμεσα, ενώ την ίδια στιγμή για να υποστηρίξει το αφήγημα της ανάπτυξης, προωθεί τον βίαιο αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων (δημόσιων και ιδιωτικών) αξιοποιώντας ακόμα και το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσει εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αρνείται να δει την πραγματικότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά όπου το 62% των εργαζομένων επιθυμεί να αλλάξει εργασία διότι θεωρεί ότι δεν αμείβεται ικανοποιητικά, ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν μειώσει τις απολαβές ακόμα και σε εκείνους τους εργαζόμενους που παίρνουν ικανοποιητικούς μισθούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σπρώχνει δυστυχώς τη χώρα και τον ελληνικό λαό στη λάθος κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε με βάση τα νέα δεδομένα και τις μεγάλες αναθεωρήσεις που προκάλεσε η πανδημία. Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξουμε γρήγορα προσανατολισμό τόσο στην οικονομία όσο και στη διαμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών, πριν βρεθούμε σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας, οφείλουμε γρήγορα να αντιληφθούμε τα νέα δεδομένα, να προσαρμοστούμε σε αυτά και να αρχίσουμε να υλοποιούμε εκείνες τις πολιτικές που ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες ανάγκες. Το πρόγραμμα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που ανατέλλει. Σε αυτή τη βάση, οφείλουμε να συζητήσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί φορείς , ο κόσμος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και να οργανώσουμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα κόσμο πιο δίκαιο, ισορροπημένο κοινωνικά, ικανό να διαμορφώσει νέες προοπτικές, νέο πλούτο και ένα μέλλον καλύτερο για όλους μας».

Κοινοποίηση