Λ. Αβραμάκης: «Στην επέλαση της ακρίβειας στην αγορά ενέργειας η Κυβέρνηση απαντά με μείωση της κρατικής επιδότησης»


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε για την επιδότηση στις μορφές ενέργειας, εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης.

Σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρουσίασε αναλυτικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προβαίνοντας σε μειώσεις της επιδότησης ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια, με την αιτιολογία της προβλεπόμενης μείωσης της τιμής μεγαβατώρας στα 176 € για τον Ιανουάριο. Σήμερα, λοιπόν, το Χρηματιστήριο Ενέργειας έμελλε να διαψεύσει την κυβέρνηση ανακοινώνοντας αύξηση της τιμής μεσοσταθμικά στα 255€ για το Σάββατο με το μέγιστο να αγγίζει τα 297 €.
Ειδικότερα, η μείωση της επιδότησης για τον Ιανουάριο προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 15% σε σχέση με το μήνα Δεκέμβριο – όταν και η τιμή μεγαβατώρας ανερχόταν μεσοσταθμικά στα 235 € – σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και αύξηση της ζήτησης του ρεύματος. Επιπλέον, η επιδότηση στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς χρήστες παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο αποδείχθηκε τελικά ανεπαρκής να καλύψει ένα κομμάτι της αύξησης της τιμής του αερίου, ώστε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, τον Ιανουάριο που κατά κανόνα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο, όπως και για το ρεύμα, αναμένεται να φέρουν ισχυρότερους πονοκεφάλους στους πολίτες των χαμηλότερων στρωμάτων που σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα βλέπουν τα εισοδήματά τους να μην επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πεισματικά προσκολλημένη στην άρνησή της να ακούσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ εμμένει στην λήψη ανεπαρκών μέτρων που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μήπως επιδιώκει να εφαρμόσει την ανοσία αγέλης και στην οικονομία; Ή απλώς αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανάγκες της κοινωνίας;
Όπως και να έχει η λειτουργία της βλάπτει σοβαρά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα».

Κοινοποίηση