Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία 2022


Η Γαλλία αποτελεί μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που συνέχισε να υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό και να τους παρέχει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων δια ζώσης.

Στο περίπλοκο υγειονομικό τοπίο που σχετίζεται με την πανδημία Covid 19, η Γαλλία αποτελεί μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που συνέχισε να υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό και να τους παρέχει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων δια ζώσης. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Γαλλία δε μειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, αντίθετα σημείωσε σημαντική αύξηση. Οι νέοι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τη Γαλλία και εκτίμησαν τόσο την ευελιξία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσο και τη στήριξη που έλαβαν από το εκπαιδευτικό και από το διοικητικό προσωπικό.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», την οποία, ανέπτυξαν από το 2019 και, ύστερα από την προκήρυξη δύο προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κοινού, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα. Πρόκειται για διακρατικές συμμαχίες που θα αποτελέσουν τα πανεπιστήμια του μέλλοντος προωθώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα και φέρνοντας καινοτομία στην έρευνα, ποιότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή είναι μία από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε., η Ελλάδα και η Γαλλία συμμετέχουν σε πολλά εξ ‘αυτών και στοχεύουν στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας (ATHENA, CIVIS , CONEX US , EPICUR , ERUA ).

Λαμβάνοντας υπόψη το ευνοϊκό αυτό πλαίσιο ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων φοιτητών-τριών για τις σπουδές στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την ετήσια Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία 2022, που θα διεξαχθεί υβριδικά:
• Την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 διαδικτυακά: www.ifg.gr
• το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα με φυσική παρουσία
• την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 με φυσική παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
► Πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων στην Αθήνα (δια ζώσης και διαδικτυακά):
11h00-12h00 : Οι προπτυχιακές σπουδές
14h00-15h00 : Οι σπουδές μηχανικών
16h00-17h00 : Οι μεταπτυχιακές σπουδές

Ανεξάρτητα από την μορφή που θα επιλέξει, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί δωρεάν για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, να συναντήσει τους εκπροσώπους τους κατόπιν ραντεβού, και να παρακολουθήσει θεματικές διαλέξεις για τις σπουδές στη Γαλλία.

Όπως κάθε χρόνο, σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι το διεθνές κύρος, ο διεθνής προσανατολισμός και η ποιότητα των φορέων υποδοχής διεθνών φοιτητών.
► Πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων στη Θεσσαλονίκη (δια ζώσης):
15h00-16h30 : Οι προπτυχιακές σπουδές
17h00-18h00 : Οι μεταπτυχιακές σπουδές

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών.

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Θεσσαλονίκης εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Κοινοποίηση