Απάντηση του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη για τις συνθήκες στο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό: «Να ενώσουμε δυνάμεις για τα παιδιά μας είναι κάθε φορά το αιτούμενο»


Τη δική του απάντηση στις διαμαρτυρίες γονέων για τις συνθήκες που επικρατούν στο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό, έδωσε σήμερα ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη.

Το θέμα δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα (31/1/2022) το Infonews24, με τις διαμαρτυρίες από τη Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Θωμαή Στεφανοπούλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία περιγράφει με τα «μελανότερα χρώματα», τις συνθήκες που επικρατούν «κρούοντας» παράλληλα τον… κώδωνα του κινδύνου.

Στην απάντηση, την οποία έστειλε και στο Infonews24, ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη αναφέρει τα εξής:
«Η διεκδίκηση αυτονόητων δικαιωμάτων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας.
Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «άθλιες συνθήκες λειτουργίας» του 2ου ΕΕΕΕΚ που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο στην Πυλαία είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα παρακάτω:

1. Το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία το 2008 με το 14960/2008 μισθωτήριο για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΕΕΕΚ των τότε δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς. Για τη μίσθωση και την καταλληλότητα του χώρου ουδέποτε ζητήθηκε η σύμφωνη ή μη γνώμη του τότε δήμου Πυλαίας. Η μίσθωση συνεχίζεται έκτοτε μέχρι σήμερα και ακριβώς επειδή πρόκειται για μίσθωση της πρώην Νομαρχίας το μίσθωμα καταβάλλεται με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας και όχι του δήμου μας.

2. Αρμόδια να αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου είναι Επιτροπή με προεδρεύοντα τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μέλη μηχανικούς του ΟΣΚ, εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής κλπ. Ο δήμος μας συμμετέχει στην εν λόγω Επιτροπή με ένα μόνο μέλος, την αντιδήμαρχο Παιδείας, η οποία και θα επαναλάβει στη συνεδρίασή της την άποψη του δήμου μας πως είναι «προβληματική» η χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τη συγκεκριμένη λειτουργία, λόγω της συστέγασής του με λειτουργούσα βιοτεχνία, καθώς και εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

3. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από τη Νομαρχία, ουδέποτε διαχωρίσαμε το σχολείο αυτό από τα υπόλοιπα τυπικά σχολεία της διοικητικής μας αρμοδιότητας και πάντοτε ανταποκρινόμαστε με προθυμία και αμεσότητα στα αιτήματα των εκάστοτε διευθυντών. Άλλωστε, οι μαθητές που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία με τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν για να ενταχθούν στην κοινωνία μας αγγίζουν τις ψυχές μας, μας συγκινούν και μας εγείρουν. Στηρίζουμε αυτά τα παιδιά, γιατί είναι δύο φορές δικά μας παιδιά!

4. Η καταγγελία περί συνύπαρξης τρωκτικών στους χώρους εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον ατυχής και ατεκμηρίωτη και σίγουρα δεν αναφέρεται σε παρόντα χρόνο.
Αντίθετα προσκομίζουμε:
α) Επιστολή της διευθύντριας του συστεγαζόμενου 6/θεσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό που το διαψεύδει απόλυτα
β)Πρακτικό της Συντονιστικής Συνάντησης Φορέων του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης (Συνεδρίαση της 30.01.2018 )

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος μας έχει κάθε χρόνο ενεργές ετήσιες συμβάσεις με εξειδικευμένα συνεργεία απολύμανσης, μυοκτονίας και απεντόμωσης για όλες τις σχολικές του μονάδες οι οποίες καλύπτονται τόσο με τακτικές επαναλαμβανόμενες εργασίες, όσο και με έκτακτες όταν προκύπτει ανάγκη. Συνεπώς η επίκληση προ 3ετίας ανεπιβεβαίωτου και αναπόδεικτου «περιστατικού» για τη δημιουργία «γκρίζων» εντυπώσεων, σαφώς δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

5. Σε κάθε περίπτωση η ευαισθησία και η μέριμνα όλων μας στον δήμο, αιρετών και εργαζομένων, για κάθε Σχολική Μονάδα και ιδιαίτερα για τα Ειδικά Σχολεία μας είναι δεδομένη. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε στο παρελθόν, καλούμε και σήμερα την Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να αναθεωρήσουν τις προδιαγραφές λειτουργίας παρόμοιων σχολικών μονάδων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικών συνθηκών για την όσο γίνεται πιο εύκολη και πιο ανθρώπινη παραμονή και φοίτηση αυτών των μαθητών που χρειάζονται την πρόνοια, την φροντίδα και τη μέριμνά μας, που μας έχουν ανάγκη περισσότερο από τον καθένα μας.
Είναι καιρός να ενώσουμε τις αγωνίες, τις δυνάμεις και την προσπάθειά μας για να βρούμε σημεία σύγκλισης που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών μας, πέρα από αντιπαραθέσεις και εφήμερα πυροτεχνήματα».

Κοινοποίηση