Δ. Μουρατίδης: «Όχι στην υποβάθμιση- απαξίωση του Ροδολίβους και της ιστορίας του»


Του Δημήτρη Μουρατίδη
Ιδιοκτήτης ιστοσελίδας «Ευτοπία Ροδολίβους»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ-ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ…ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ !
ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ-ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΩΝ ΣΤΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ ΤΩΡΑ !

Το Ροδολίβος απειλείται τώρα και στο μέλλον με μηδενική σχεδόν επισκεψιμότητα..επιτηδευμένη. Η αιτία γνωστή, ίσως ”αόρατη για κάποιους”.

Πρώτος προορισμός, λογικότατο, η Αμφίπολη με ό,τι ιστορία κουβαλά αυτή, δεύτερος προορισμός η Πρώτη, λόγω γενέτειρας Καραμανλήδων, αλλά και προκλητικής χρηματοδότησης έργων, γηπέδων, σχολείων, σταδίων, ψηφιακού μουσείου Καραμανλή, παιδικών σταθμών 4άρων παιδιών με 3 δασκάλες, την στιγμή που στο Ροδολίβος με πολλαπλάσια παιδιά η δασκάλα είναι μία και το προσωπικό το υπόλοιπο λιγότερο, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση με 50.000 ευρώ του μοναδικού μας νομικά κατοχυρωμένου νηπιοβρεφικού σταθμού Ροδολίβους κωλυσιεργεί στοχευμένα κλπ.

Στο Ροδολίβος, έδρα του δήμου ,ιστορικό χωριό και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό, κανένα έργο επισκεψιμότητας, ως προορισμού τουριστικού, έργο πνοής και ανάπτυξης. Έργα, τυχόν παρεμβάσεις που υπάρχουν έστω ως υπόνοια, βρίσκουν εμπόδιο τον ανταγωνισμό των Καραμανλήδων και των φορέων τους, οι οποίοι όχι απλώς δεν βοήθησαν τον τόπο τους, αλλά και τον αποψίλωσαν περαιτέρω με ατομικά βολέματα σε υπηρεσίες δημόσιες κλπ στις πόλεις.

Ακόμη και αυτή την μοναδική τράπεζα που είχαμε δεν έκαναν τίποτα για να την κρατήσουμε, όπως έγινε σε Μαυροθάλασσα και αλλού! Ευθύνες υπάρχουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα δημ. συμβούλια, αλλά και στους φορείς του Ροδολίβους δευτερευόντως.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΩΝ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ

Πρώην καπνομάγαζα Ροδολίβους. Υπήρχαν 7 συνολικά με 2000 τουλάχιστον εργάτες από διάφορα μέρη μεχρι και Χαλκιδικιώτες. Στις φωτογραφίες τα 5 που σώζονται σήμερα…..1ον..”Στάντερ” το μεγαλύτερο όπου λειτουργούσε και τεχνική σχολή…2ον..καπνομάγαζο μετέπειτα σινε-Ζαφείρη.. 3ον..καπνομάγαζο Χατζηαγγέλου, απέναντι οικίας Σαλονικιού …4ον..καπνομάγαζο Χατζηαγγέλου, στον δρόμο πρός παναγία, όπου στον κάτω όροφο διέμενε και ο γιατρός Χατζηδημητρίου Ηρακλής…5ον.καπνομάγαζο.νύν συνεταιρισμού ,….. Δεν σώζονται…6ον.’’καπνομάγαζο του Ντιντή’’, στην περιοχή οικίας Πανούση Γιώργου ..7ον..καπνομάγαζο του Κιορπέ,στο σημερινό σπίτι Καλούδη Σωκράτη-Ελευθερίας….7ον..καπνομάγαζο, χωρίς εργάτες-μεταποιητικό,στον πρώην τζαμί στον καφενέ.
Σημ.: Σήμερα όλα δυστυχώς χωρίς ανάδειξη, στην εγκατάλειψη, αδιαφορία…χωρίς καμιά αξιοποίηση..

Κοινοποίηση