Η παράδοση της φωτογραφίας στο Ροδολίβος που φέρει τη «σφραγίδα» του Μιχάλη Μουρατίδη


Του Δημήτρη Μουρατίδη
Ιδιοκτήτης ιστοσελίδας «Ευτοπία Ροδολίβους»

Από την Δράμα προερχόμενος ο Μιχάλης Μουρατίδης, οικογένεια προσφυγική εκ Τραπεζούντας, με τον αδελφό του επίσης φωτογράφο στην Αθήνα, και με πατέρα επίσης φωτογράφο στη Δράμα, συνεχίζοντας το επάγγελμα έρχεται ως γαμπρός με σύζυγο από το Ροδολίβος, στην αρχή στην Πρώτη το 1956-58 για δύο χρόνια ανοίγοντας εκεί φωτογραφείο. Εκεί γεννήθηκε και ο πρώτος γιός Κωσταντίνος.

Μετέπειτα θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Ροδολίβος, όπου ανοίγει εκεί το φωτογραφείο του. Εκεί θα αντιμετωπίσει στην αρχή, αλλά και μετέπειτα έναν ιδιόμορφο ρατσισμό από τους ντόπιους, ως ”ξένος” και ως ”αριστερός”, με αποτέλεσμα η επαγγελματική του δραστηριότητα να είναι κυρίως σε προσφυγικά χωριά, Παλαιοκώμη, Νέα Φυλή, Αμφίπολη κλπ. Απεβίωσε το 2004! Την παράδοση εδώ και 33 χρόνια συνεχίζει ο υποφαινόμενος μικρότερος γιός του με φωτογραφείο πάντα κι αυτός στο Ροδολίβος και με μια παρουσία παντού και πάντα και στα κοινωνικά δρώμενα του δήμου πολύ περισσότερο του Ροδολίβους, καταγράφοντας με τον φακό του σχεδόν όλα τα κοινωνικά δρώμενα, γεγονότα, εκδηλώσεις.

Παρουσία μοναδική για φωτογραφείο σε επαρχία ειδικά, με άποψη, θάρρος, παρέμβαση, με ιστοσελίδα για το χωριό, μια όαση στο βουβό τοπίο σιωπής και αδράνειας του Ροδολίβους πολλές φορές και κόντρα στον μύθο που θέλει τους επαγγελματίες ”χάπατα”, χωρίς άποψη, ανθρωπάκια που κοιτάν απλώς την δουλίτσα τους ως γνήσιοι μικροαστοί-νοικοκυραίοι! Σε 2 χρόνια περίπου τελειώνει αυτή η ιστορική διαδρομή, χωρίς δυστυχώς οικογενειακή συνέχεια, αλλά και ως ένα κενό για το Ροδολίβος ειδικά αναντικατάστατο! Τότε θα καταλάβουν και κάποιοι…..!!

Κοινοποίηση