Λ. Αβραμάκης: «Επίσημη έναρξη της προσπάθειας προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον πρωθυπουργό με θέμα την οικονομία»

του Λευτέρη Αβραμάκη-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Να περιγράψει μια άλλη χώρα και μια άλλη οικονομία επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, με την πρώτη του θεματική συνέντευξη τύπου γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας.

Υποσχόμενος ανάπτυξη, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς επιστρέφει στις υποσχέσεις του 2019 προσπερνώντας το γεγονός ότι πρακτικά έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, έχοντας καταγράψει ύφεση ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 παρά τη χρονιά ρεκόρ του τουρισμού, περηφανεύεται για μια στατιστική αποτύπωση ανάπτυξης μετά από την περίοδο των lockdown και της μεγάλης υποχώρησης ολόκληρης της οικονομίας. Η δε ανάπτυξη που καταγράφεται αυτή την περίοδο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική κατανάλωση, προκαλείται δηλαδή κατά κύριο λόγο από την αύξηση των τιμών που συνεπάγονται αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές για την προμήθεια όλο και λιγότερων αγαθών.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας όχι απλώς δεν συνεπάγεται περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς, αλλά αντίθετα λόγω των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη υιοθέτηση των μοντέλων ελαστικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, γεγονός που συνεπάγεται ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πολύ κατώτερους του βασικού μισθού.

Αρνείται πεισματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων ως μέτρο αποκλιμάκωσης των τιμών και επιμένει ότι η πολιτική των επιδομάτων και των pass επί παντός επιστητού, αρκούν για να αντιμετωπιστεί η όλο και ευρύτερη φτωχοποίηση των νοικοκυριών.

Επιμένει ότι η οικονομία επί των ημερών του πηγαίνει καλύτερα παρά το γεγονός ότι διευρύνονται διαρκώς οι ανισότητες με τις μεγαλύτερες εταιρίες να αυξάνουν διαρκώς τον

κύκλο εργασιών τους την ίδια στιγμή που μικρές και μεσαίες εταιρίες βλέπουν τζίρο και κέρδη να κατακρημνίζονται ενώ λόγω της ραγδαίας αύξησης των λειτουργικών εξόδων τους απειλούνται με πτώχευση, υπό τις προβλέψεις μάλιστα του νέου πτωχευτικού που θέτει σε κίνδυνο κατάσχεσης το σύνολο της περιουσίας που μπορεί να απέκτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του «επιτελικού κράτους» είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε περί τα 65 δις ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας και επιχειρεί να διανείμει σε συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα άλλα 32 περίπου δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό που έχει επιτευχθεί είναι η φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ακόμα και της μεσαίας εισοδηματικά τάξης.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της τετραετίας του κ Μητσοτάκη συνοψίζονται σε:

– Παραγωγούς και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που βλέπουν τα υπερκέρδη τους ήδη από τον Αύγουστο του 2021 (πριν από την κρίση τιμών φυσικού αερίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία ) να αθροίζονται σε δις ευρώ

– Το καρτέλ διύλισης και εμπορίας καυσίμων που επιμένουν να ανεβάζουν ταχύτατα τιμές όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ανεβαίνουν και να σταθεροποιούν σε αδικαιολόγητο ύψος τις τιμές καυσίμων όταν οι διεθνείς τιμές υποχωρούν, εισπράττοντας μάλιστα και παχυλές επιδοτήσεις για δήθεν συγκράτηση των τιμών

– Τα σούπερ μάρκετ ιδίως με το «καλάθι του νοικοκυριού» όπου σχεδόν μονοπωλούν οι ιδιωτικές ετικέτες προϊόντων που παρασκευάζονται στο εξωτερικό και οι εισαγωγές τόνων κρέατος, πολλαπλασιάζουν καθημερινά την κερδοφορία τους

– Τράπεζες, servicers και funds, που ανακτούν δωρεάν ή έναντι πινακίου φακής το μερίδιο του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, αποκτούν με πλειστηριασμούς τεράστια ακίνητη περιουσία, επιμένουν να χρεώνουν μεγάλες προμήθειες για υπηρεσίες που οφείλουν να παρέχουν και συγχρόνως μειώνουν διαρκώς το προσωπικό τους, κλείνουν καταστήματα και κάνουν όλο και πιο δυσχερή την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

– Τα γαλάζια golden boys που έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις με δυσθεώρητους μισθούς και bonus διατηρώντας ταυτόχρονα εταιρίες και υπηρεσίες που αποκτούν μέσω της γνωστής διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων

– Τα ΜΜΕ που μετά τις άπειρες λίστες τύπου «Πέτσα» και της αλλαγής των νόμων ως προς τις υποχρεώσεις τους που επέτρεψε μείωση εργαζομένων αλλά και αναστολή είσπραξης των χρημάτων που οφείλουν στο κράτος, επιμένουν να φιλοτεχνούν ένα κάλπικο ομοίωμα της κυβέρνησης αποκρύπτοντας ενοχλητικές ειδήσεις, περιγράφοντας μια κοινωνία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η ελληνική κοινωνία όμως γνωρίζει πλέον τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που επιτρέπει όλο και σε λιγότερους να ευημερούν και σε όλο και περισσότερους να φτωχοποιούνται. Μόνη λύση η εφαρμογή των προοδευτικών πολιτικών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα επιφέρουν μείωση των τιμών, αυξήσεις μισθών και δικαιοσύνη στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου

Κοινοποίηση