Β. Καλαϊτζίδης: «Δυστυχώς το Επιμελητήριο υπολειτουργεί» (Άρθρο)


Του Βασίλη Καλαϊτζίδη
Β’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΣ

Μετά την συνέντευξη του προέδρου ΕΒΕΣ θεωρώ ως υποχρέωση μου πλέον να τοποθετηθώ, να απαντήσω δημόσια.
Διαφορετικά είναι σαν να αποδέχομαι και συμφωνώ με όσα ανέφερε, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Σε πολλά δ/σ έχω θέσει ερωτήματα που αφορούν την SEREXPO και αλλά πολλά θέματα και προβληματισμούς που ταλανίζουν τα μέλη μας και την επιχειρηματικότητα γενικότερα, έχω τοποθετηθεί πάντα με επιχειρήματα και με προτάσεις πάνω σε αρκετά θέματα. Δυστυχώς παρέμειναν απλά στα πρακτικά θαμμένες.

Δυστυχώς, οι συνεδριάσεις του ΕΒΕΣ αφήνουν την τοπική κοινωνία αδιάφορη, έχουν απαξιωθεί εντελώς, σαν να πρόκειται για μυστικές και αθόρυβες συνεδριάσεις.
Απ’ όσον γνωρίζω δεν στέλνονται ούτε στα τοπικά ΜΜΕ ενημερωτικά δελτία και προσκλήσεις, παρά μόνο στις γιορτές τις πίτες και τα πανηγύρια …

Για την SEREXPO 2022.

Έχω πολλές φορές δηλώσει πως στήριζα και συνεχίζω να στηρίζω εννοείται την Serexpo θεσμικά ως Β Αντιπρόεδρος και επικεφαλής παράταξης αλλά και ως επιχείρηση και το έχω αποδείξει εμπράκτως.. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να γνωρίζουνε και να ελέγχουμε τα οικονομικά του ΕΒΕΣ
Όταν πανηγυρίζαμε το 2019 για την παραχώρηση του στρατοπέδου και την επιτυχία που είχε η πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε εκεί , ο σημερινός Πρόεδρος σύμφωνα με δήλωση του Δεν την επισκέφτηκε καν, δεν πάτησε το πόδι του πολύ απλά, γιατί ήταν αντίθετος στην λειτουργία του τότε Προέδρου όπως μας ανέφερε…

Πληροφοριακά η SEREXPO διοργανώνεται από την ΕΠΑΝΕΣΕΡ το Δ/Σ του Επιμελητηρίου απλά συνεδριάζει και ψηφίζει την πίστωση – χρήματα που θα μεταφερθούν στην ΕΠΑΝΕΣΕΡ για την διοργάνωση της ..
Στο συμβούλιο της ΕΠΑΝΕΣΕΡ συμμετέχουν οι επιλογές του εκάστοτε Προέδρου άρα δεν μπορεί να γνωρίζουν οι 21 που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΣ λεπτομέρειες ως αναφορά έσοδα έξοδα κα.

Αναφορικά με την συνέντευξη:
Αναμένουμε τον οικονομικό απολογισμό ο οποίος πέντε μήνες μετά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί . Όσα υποστηρίζει ο κ. Μαλλιαράς στην συνέντευξη ως αιτία αναβολής του είναι επιεικώς αστεία.
Δεν έχει καμία σχέση ο οικονομικός απολογισμός με τις ταμειακές οφειλές Δήμων η οποιουδήποτε άλλου. Είναι άλλο ο οικονομικός απολογισμός και άλλο οι ταμειακές ροές( απαιτήσεις). Ας ενημερωθεί από την οικονομική υπηρεσία του Επιμελητηρίου η τον λογιστή της ΕΠΑΝΕΣΕΡ ..
Άρα ως επιχειρήματα δεν έχουν καμία απόλυτος βάση και φυσικά δεν τα έχει αναφέρει επίσημα ποτέ στο δ/σ.

Την επόμενη ημέρα της έκθεση έπρεπε να γνωρίσει : αναλυτικά όλα τα έσοδα από εκθέτες , από χορηγούς, συνδιοργανωτές, διαφημίσεις κα όπως επίσης και όλα τα έξοδα λειτουργικά, συναυλιών, εκδηλώσεων, πυροτεχνημάτων κτλ …εκτός κάποιων έκτακτων …
Στην συνέχεια να αναλύσουμε τα νούμερα και να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Είναι τελικά βιώσιμη οικονομικά;

Η επόμενη ημέρα; Ο σχεδιασμός; Η μορφή της έκθεσης; Θα συνεχίσει σε αυτό το μοντέλο.
Ενέργειες για την προώθηση και υποστήριξη
Ποιος είναι ο στόχος τελικά;
Ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα; Ήταν Σερραίοι μόνο ή όχι;
Οι εκθέτες; Απολογιστικά είχαν ανάλογα οφέλη;
Γέμισαν τα ξενοδοχεία της πόλης μας; Του Νομού μας;
Αρκεί μόνο η Serexpo για την αξιοποίηση του επιχειρηματικοί κέντρου Χρήστος Μέγκλας;
Υπάρχει πλάνο και σχεδιασμός;
Όχι φυσικά …
Αυτά επιγραμματικά και πολλά άλλα φυσικά ..

– Ο Πρόεδρος μας ανακοίνωσε πριν την έκθεση πως θα αναλάβει προσωπικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για να μην εμπλέκονται πολλοί όπως υποστήριξε ..
– Συμφώνησε μόνος, υπέγραψε μόνος το συμφωνητικό και κατέθεσε μόνος την προκαταβολή 6.750 ευρώ σε έναν μάνατζερ που ισχυριζόταν προφορικά πως ήταν εκπρόσωπος του τραγουδιστή Κ. Αργυρού …
– Σε ερωτήματα μου εάν είχε ελεγχθεί από την δισκογραφική εταιρία του καλλιτέχνη ή εάν είχε κάποια εγγραφή αναφορά πως είναι εκπρόσωπος του καλλιτέχνη η απάντηση ήταν αρνητική.
– Επίσης εάν είδε κάποιος δικηγόρος συμφωνητικό επίσης αρνητική.
– Εάν υπάρχει απόφαση ΕΠΑΝΕΣΕΡ; Ένταλμα υπογεγραμμένο από τον ταμία επίσης όχι . Αναρωτιέμαι τον λόγο ύπαρξης ενός δ/σ με αξιώματα όπως Αντιπροέδρου, ταμία κτλ την στιγμή που ο Πρόεδρος αποφασίζει μόνος, υπογράφει μόνος, πληρώνει μόνος χωρίς καμία απόφαση η ένταλμα …
Έχει νόμιμα εξουσιοδότηση ανέφερε..
– Είναι θλιβερό να δηλώνει ο Πρόεδρος ΕΒΕΣ πως δεν ενδιαφέρουν στο μέλος μας από την Ροδόπολη τα οικονομικά του ΕΒΕΣ …. εάν υπήρχε διαύγεια στην ΕΠΑΝΕΣΕΡ πιθανόν να ήταν όλα διαφορετικά.
– Κύριε πρόεδρε τα έσοδα του ΕΒΕΣ προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, τους Σερραίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες και είστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώνετε όλους απ’ όπου και εάν είναι. Γιατί πολύ απλά είναι όλοι ισότιμα μέλη μας, επίσης οι συνδρομές και ΓΕΜΗ έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα..
– Καλές οι πίτες, οι βόλτες και τα Ευχολόγια, αλλά η Σερραϊκή αγορά περνάει δύσκολες στιγμές, Σερραίοι σοβαροί επαγγελματίες μεταναστεύουν και επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά ….

Δυστυχώς το Επιμελητήριο υπολειτουργεί, στις αίθουσες του Επιμελητηρίου θα έπρεπε να υπάρχει αναβρασμός καθημερινά σε μια οικονομία που υποφέρει.
Ημερίδες , συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκπαίδευση μελών μας, παρεμβάσεις , υποστήριξη και προστασία των μελών μας και πολλές άλλες δράσεις…
Δυστυχώς η απόλυτη ηρεμία & απραξία.

Κοινοποίηση