Ο Πασχάλης Τόνιος παρουσιάζει το έργο του «Σμύρνη μου αλησμόνητη πατρίδα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ο Πασχάλης Τόνιος παρουσιάζει το έργο του «Σμύρνη μου αλησμόνητη πατρίδα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», στις 21 Μαρτίου ημέρα ποίηση, στις 8 το βράδυ

Η μουσική σύνθεση είναι του Πασχάλη Τόνιου, ενώ το έργο είναι βασισμένο στην ποίηση των: Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Εφταλιώτη, Στ. Μυριβήλη , Αγ. Σημηριώτη, Κ.Χ. Μύρη, Απ. Μαγγανάρη ,Δ, Σωτηρίου, Σ. Προκοπίου, George Horton, Lawrence Durrell.

Ερμηνεύουν οι: Πασχάλης Τόνιος ,Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαρία Σουλτάτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Aφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου
Παιδική χορωδία: Δημήτρη Τυπάλδου
Στα Φωνητικά: Λίνα Κιοσσέ
Ενορχήστρωση: Κυριάκος Γκουβέντας, Χρήστος Ζούμπος
Ομιλητής: ΘανάσηςΧρήστου καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σημείωμα του Πασχάλη Τόνιου

Για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα μουσικό έργο βασισμένο στην σπουδαία ποίηση, που αναφέρεται στα γεγονότα του 1922.
Η επίκαιρη παράσταση, που η θεματική της ακουμπά στην ιστορία μας, μέσα από το λόγο και τη μουσική αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας, που έχασαν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους.
Η τέχνη μπορεί να μεταφέρει από το χθες στο σήμερα ιστορικά στοιχεία, θυμίζοντας και ακονίζοντας τη μνήμη μας, διότι λαός χωρίς μνήμες κινδυνεύει ξανά και ξανά.

Κοινοποίηση