Ψήφισμα της ΔΕΥΑ Σερρών- Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού


Συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, εκτάκτως, το Διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ) και εξέδωσε το ψήφισμα 63/2023 που αναφέρει:
«Συντάσσεται με τις θέσεις που κατατέθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α στη διαβούλευση του ήδη κατατεθέντος στην Βουλή σχεδίου νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωσή του, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο υπαγωγής των ΔΕΥΑ στην ΡΑΕ που μετονομάζεται πλέον σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Η υπαγωγή αυτή συνιστά άμεση και ευθεία παρέμβαση στον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ (ν. 1069/1980), τον οποίο παρακάμπτει και ανατρέπει το παγιωμένο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Ζητεί την κατάλληλη επαναδιατύπωσή του ή και απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να απαλειφθεί κάθε διάταξη που παραπέμπει σε διαδικασία άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του φυσικού πόρου που λέγεται νερό.

Υπενθυμίζει τις αποτυχημένες προσπάθειες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων όπως το Παρίσι και το Βερολίνο για ιδιωτικοποίηση των παροχών ύδατος και την επιστροφή τους στο πρότερο καθεστώς ελέγχου της διαχείρισης και τιμολόγησης του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κράτος.

Επισημαίνει πως οι ΔΕΥΑ αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και στις οικείες τοπικές κοινωνίες, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητας τους, συνεπώς στον τομέα λειτουργίας της κάθε ΔΕΥΑ δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, που να έχει ανάγκη εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης από μια Ρυθμιστική Αρχή.

Υπενθυμίζει τις σχετικές με τη λειτουργία ΣΔΙΤ στα δίκτυα Ύδρευσης της χώρας μας, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τις επιφυλάξεις που επισήμως διατυπώθηκαν για το εν λόγω νομοσχέδιο από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και την ίδια την ΡΑΕ.

Ζητεί την άμεση γενναία (πέραν των πρόσφατων ρυθμίσεων του άρθρου 49 του ν. 5027/2023) ενίσχυση όλων των ΔΕΥΑ της Χώρας, και την εφαρμογή του άρθρου 30 του Ν. 5013/2023 περί έκτακτης επιχορήγησης των ΔΕΥΑ, των οποίων ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σημαντικά, κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης και συνεχίζει, λόγω του ενεργειακού κόστους, να επιβαρύνεται, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μετακύλισης του κόστους στους ώμους των πληττόμενων από την ακρίβεια καταναλωτών τους.
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις όλων των ΔΕΥΑ της χώρας σύσσωμοι προς μια και μόνο κατεύθυνση: ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ».

Κοινοποίηση