Το έθιμο της λαμπαδηφορίας θα αναβιώσει την Παρασκευή στην Αλιστράτη


Tο απόγευμα της 24ης Μαρτίου και ώρα 20:00, μετά το τέλος των Χαιρετισμών, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης αναβιώνει την λαμπαδηφορία. Έτσι, μετά από τρία χρόνια αναβολής του εθίμου λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί, μικροί και μεγάλοι θα αναβιώσουν το έθιμο της Λαμπαδηφορίας, με δάδες στα χέρια, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Σημειώνεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά.

Το σημείο έναρξης θα γίνει από το ηρώων (έναντι ΠΡΟΠΟ ) με την ακολουθία της Φιλαρμονικής και θα επιστρέψουν πάλι στο ίδιο σημείο όπου και θα σβήσουν τις δάδες. Με το πέρας της λαμπαδηφορίας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο της εκκλησίας με την συμμετοχή όλων!

Κοινοποίηση