Κ. Μπούμπας: «Έντονες οι διαμαρτυρίες για την πώληση της πατάτας στην Άνω Βροντού και στην Ορεινή Σερρών»


Τις έντονες οι διαμαρτυρίες για την πώληση της πατάτας στην Άνω Βροντού και στην Ορεινή Σερρών, μετέφερε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μετέφερε με ερώτησή του στη βουλή, ο Βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Όπως πληροφορούμαστε από παραγωγούς πατάτας των περιοχών της Άνω Βροντούς και της Ορεινής των Σερρών, μεγάλη ποσότητα αδιάθετης πατάτας, που σχεδόν φτάνει στο ύψος της συνολικής τους ετήσιας παραγωγής, παραμένει στις αποθήκες τους, με κίνδυνο, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών (άνοδος της θερμοκρασίας), να υποβαθμιστεί ποιοτικά, με αποτέλεσμα, όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι να αλλοιωθεί και τέλος, να οδηγηθεί στις χωματερές με επιπρόσθετη δαπάνη. Οι έμποροι του προϊόντος δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον αγοράς του εν λόγω αδιάθετου στοκ των παραπάνω παραγωγών, ενώ η ελάχιστη ζήτηση που υπάρχει είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, που δεν καλύπτει, ούτε τα έξοδα της καλλιέργειάς της. Η μείωση της ζήτησης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζει το 80%. Η πτώση της ζήτησης παρατηρείται εξ’ αιτίας της ανεξέλεγκτης εισαγωγής πατάτας από άλλα κράτη (Τουρκία, Αίγυπτος κλπ), την ποιότητα της οποίας δεν γνωρίζει ο καταναλωτής. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η απουσία συστηματικής διαφήμισης της ποιοτικής Ελληνικής πατάτας από κρατικούς φορείς, όπως συμβαίνει με άλλους τομείς οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Τέλος, η πώληση ή η απορρόφηση της παραγωγής των ως άνω πατατοπαραγωγών, εκτός από μια λύση στο πρόβλημα της θλιβερής προοπτικής μιας απόλυτης φτωχοποίησής τους, θα αποτελέσει και το μοναδικό μέσο κάλυψης των εξόδων της επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου του 2023.
Με δεδομένα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξεύρεση των πιο επωφελών για τους αγροτοπαραγωγούς της Άνω Βροντούς και της Ορεινής των Σερρών, κατά το δυνατόν, μεθόδων απορρόφησης της παραγωγής πατάτας τους, ενόψει της επικείμενης ζημιάς που θα υποστούν οι τελευταίοι, αν η εν λόγω παραγωγή μείνει αδιάθετη;».

Κοινοποίηση