Άμεση λύση στο πρόβλημα της αδιάθετης πατάτας Βροντούς ζητά ο Αθ. Μαλλιαράς- Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Θέση για το θέμα της αδιάθετης πατάτας της Άνω Βροντούς και του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής παίρνει το Επιμελητήριο Σερρών. Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γιωργαντά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς ζητά να βρεθεί άμεσα λύση. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητήριου και του Προέδρου της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρη Κοτσαμπά με τον εκπρόσωπο των παραγωγών κ. Δημήτρη Μιχτσόγλου, όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι πατατατοπαραγωγοί της Άνω Βροντούς.

Η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της Άνω Βροντούς Σερρών.

Χιλιάδες τόνοι πατάτας παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες , με τους παραγωγούς να έχουν βυθιστεί στην απόγνωση, καθώς είναι ζήτημα χρόνου το προϊόν τους να πάρει το δρόμο για τη χωματερή. Μάλιστα, το γεγονός ότι στην εν λόγω ορεινή περιοχή οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν αποκλειστικά και μόνο πατάτες, τους οδηγεί σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους τονίζουν πως οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον αγοράς της παραγωγής και η ελάχιστη ζήτηση που υπάρχει είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας. Επιπλέον, αποδίδουν την πτώση της ζήτησης στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από άλλα κράτη αλλά και στην απουσία συστηματικής διαφήμισης της ποιοτικής ελληνικής πατάτας από κρατικούς φορείς.

κ. Υπουργέ,
οι πατάτες της Άνω Βροντούς αποτελούν ένα άριστης ποιότητας προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από την ελληνική αγορά. Η πτώση της ζήτησής τους κατά 80% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.
Ως θεσμικός φορέας, που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους του και τους αγρότες, ζητούμε να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά σας, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τη διάθεση του προϊόντος. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα σημάνει και το οριστικό τέλος της παραγωγής.
Είμαστε στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε χρειαστεί».

Κοινοποίηση