Κώστας Καρπουχτσής: «Σέρρες: 4 χρόνια η «ανάπτυξη» αγνοείται!» (Άρθρο)


Του Κώστα Καρπουχτσή
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υποψήφιος Βουλευτής Σερρών με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σέρρες: 4 χρόνια η «ανάπτυξη» αγνοείται!
Στην τελική ευθεία για τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023…

Αυτά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου μας από την ΝΔ, με έναν Υπουργό Υποδομών εκλεγμένο στις Σέρρες, που οι πολίτες της έδωσαν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, τι αντίκρισμα είχε αυτό στις Σέρρες; και από την (πολυδιαφημισμένη πριν 4χρόνια) συγκυρία: Δήμοι, Περιφέρεια, Κυβέρνηση να διοικούνται από φίλα προσκείμενους στη ΝΔ, πόσο ωφελήθηκε σε έργα ή έστω ένα σχεδιασμό, που να δίνει μια προοπτική ανάπτυξης του τόπου. Ενός τόπου που στους δείκτες είναι βαλτωμένος στις τελευταίες θέσεις της χώρας.

Η διαπίστωση είναι ότι: το 2023 μας βρίσκει σε χειρότερη θέση από το 2019, αν αναλογιστεί κανείς τον πακτωλό χρημάτων που διέθεσε η Κυβέρνηση για έργα στην υπόλοιπη χώρα, μέσω προγραμμάτων και από τα οποία εξαιρέθηκε σκανδαλωδώς ο κατά τ’ άλλα «γαλάζιος» νομός Σερρών!!!
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας: Η Αμφίπολη με τον Τύμβο Καστά, το οδικό δίκτυο, η λίμνη Κερκίνη, το σπήλαιο Αλιστράτης, τα οχυρά του Ρούπελ, ο Λαϊλιάς, είναι κάποια από αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήρια ανάπτυξης του τόπου αν αξιοποιούνταν με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

Πληθώρα ΑΠΕ στις Σέρρες σε περιοχές που μέχρι πρότινος απαγορευόταν!

Αντ’ αυτών είδαμε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να χρησιμοποιούνται και να προβάλλονται ως «μεγάλες» επενδύσεις εξαιτίας των ιλιγγιωδών ποσών που θα επενδυθούν σε αυτές. Ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο στην κορυφή του Μενοίκιου όρους που καταλαμβάνει έκταση ίση με την… πόλη των Σερρών(!!!) προχωρά στην υλοποίησή του με ρυθμούς fast track.

Αιολικά πάρκα που έχουν ήδη γεμίσει τις κορυφές των βουνών πάνω από το Σιδηρόκαστρο, πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Σερρών με νέες αιτήσεις (Τρεις ξεχωριστές αλλά γειτονικές για 14 ανεμογεννήτριες) στην κορυφογραμμή του όρους Λαϊλιά πλησίον της Ορεινής και άλλες 20 κολλητά στο φωτοβολταϊκό πάρκο γίγας.

Όλως τυχαίως είναι σχέδια που παλαιότερα είχαν απορριφθεί, αλλά ο νέος «αντιπεριβαλλοντικός» νόμος 4685/2020 ξανάνοιξε τις ορέξεις… δίνοντας το απαραίτητο νομοθετικό «παραθυράκι».
Αναφορικά με την «ανάπτυξη» και τα «οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη» που θα φέρουν αυτά, γιατί δεν ρωτάμε τους κατοίκους του Δήμου Σιδηροκάστρου: τι τους έταξαν και τι τελικά εισπράττουν σήμερα από την λειτουργία των Αιολικών πάρκων στον Δήμο.

Μάλιστα οι επενδύσεις αυτές εκτός του ότι προωθούνται «σκανδαλωδώς» από την Κυβέρνηση και οι αποφάσεις λειτουργίας τους λαμβάνονται από Κυβερνητικές Επιτροπές (οι τοπικές κοινωνίες απλά εκφράζουν γνώμη η οποία μπορεί να αγνοηθεί), θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη βλέπουμε τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα να ακυρώνει την αδειοδότηση επτά μεγάλων αιολικών πάρκων (56 συνολικά ανεμογεννήτριες) στον ορεινό όγκο της εκλογικής του περιφέρειας τα Τρίκαλα, καθώς όπως φαίνεται το εκλογικό και όχι Οικολογικό κόστος είναι μεγαλύτερο από το …Οικονομικό που διατείνονται πως έχουν αυτά!

Ταυτόχρονα σε τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού, αλλά και της χώρας, (FIBRAN, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ) το κόστος παραγωγής, έχει εκτιναχθεί στα ύψη (μετά τις δυσθεώρητες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος με τις ρήτρες αναπροσαρμογής), ενώ η πρόθεσή τους για λειτουργία ΑΠΕ σκοντάφτει στην μη ύπαρξη μετασχηματιστών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν και να διανείμουν την παραγόμενη ενέργεια (Net metering).

Ούτε ένα εμβληματικό έργο στο Νομό;;;
Απόδειξη της γενικότερης ένδειας εμβληματικών έργων στο νομό είναι, ότι στην πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού στις Σέρρες μετά από 10+ χρόνια, *Τον περασμένο Οκτώβριο) αυτό που του επιδείχθηκε σε αυτόν, από τον Υπουργό Υποδομών που τον συνόδευε ήταν:
• ένα τμήμα Δημοτικού σχολείου στο Νέο Σούλι,
• μια υπό ανέγερση πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής… 12 κλινών και
• δύο τοποθεσίες που ΘΑ ανεγερθούν Δικαστήρια και Πυροσβεστικός Σταθμός.

Έργα τα οποία είναι μεν καλοδεχούμενα, αλλά δεν συνιστούν «ανάπτυξη» πόσο μάλλον «Εμβληματικά»
Το αρδευτικό δίκτυο Νέας Ζίχνης, το οποίο εξαγγέλθηκε ως «μεγαλεπήβολο», για το οποίο όμως: αφενός τώρα(!!!)… συντάσσεται η μελέτη του (με την βοήθεια ιδιώτη) αφετέρου δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Χαρακτηριστικό δε ότι το έργο ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα 21 αρδευτικά δίκτυα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση το περασμένο Φθινόπωρο, ότι θα υλοποιηθούν στα επόμενα επτά χρόνια!!! (εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, το έργο της ορθολογικής διαχείρισης άρδευσης στο ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου).

Ο κλάδος της αγροτοδιατροφής, που τόσο κόπτεται η ΝΔ ότι ενισχύει, είναι σε στασιμότητα και οι όποιες επιχειρηματικές προσπάθειες γίνονται αυτόνομα και χωρίς ενιαίο σχεδιασμό.

Οδικό δίκτυο απαρχαιωμένο!
Το οδικό δίκτυο του νομού, είναι απαρχαιωμένο. Ένας κάθετος άξονας που θα ένωνε τον Προμαχώνα με την Αμφίπολη και θα έδινε άλλη ώθηση στον τουρισμό, αλλά και τις μεταφορές από το λιμάνι της Καβάλας δεν υπάρχει ούτε ως… σκέψη!

Οι τοπικές παρεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο, μόνο, ως «ασπιρίνες» μπορούν να ειδωθούν.
Η Περιφερειακή οδός της πόλης των Σερρών παραμένει… μισή (έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια ο ένας κλάδος), ενώ η σύνδεσή της με την Εθνική οδό για τον Προμαχώνα αποτελεί «μνημείο» Παγκόσμιας πρωτοτυπίας και κακοτεχνίας!

Το μόνο μεγάλο συγκοινωνιακό έργο που εκτελείται σήμερα στο νομό είναι η γέφυρα της Μαυροθάλασσας, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση επί… ΣΥΡΙΖΑ από το 2019.
Αντίθετα οι Σέρρες στα μεταφορικά δίκτυα είναι έξω από κάθε στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, (βλέπε Σιδηροδρομική Εγνατία), που οδηγεί το νομό Σερρών σε περεταίρω απομόνωση. Αρκεί να επισημανθεί πως αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει με τρένο από Σέρρες στην Θεσσαλονίκη η διάρκεια του ταξιδιού φτάνει τις 3.00 με 3.30 ώρες!!!

Η Αμφίπολη το 2023 όπως το 2019
Η Αμφίπολη και η ανάδειξη του τύμβου Καστά, θα συνεπάγονταν και την τουριστική αξιοποίηση από ιδιώτες αποτελώντας ένα νέο βασικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιεικώς ολιγώρησε, με την κύρια χρηματοδότηση να προέρχεται από διακρατικά προγράμματα (Interreg), ενώ στα όποια χρονοδιαγράμματα, που η ίδια έθετε και έδινε συνεχόμενες παρατάσεις, δεν τηρήθηκαν έτσι πέρασαν 4 χρόνια χαμένα σ.σ. Δεν λησμονούμε τις διαμαρτυρίες των τοπικών ταγών, φίλα προσκείμενων στη ΝΔ, τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, (υπό καθεστώς μνημονίων) που τον κατηγορούσαν για … «σαμποτάζ» του μνημείου, συσχετίζοντάς το και με την Βόρεια Μακεδονία! Τώρα φυσικά με Κυβέρνηση της ΝΔ αρκούνται σε «μουρμούρες» ή «λεονταρισμούς» πάντα «εντός των τειχών»!

Στην εποχή των «pass» και του παραγκωνισμού
Στην καθημερινότητα από την άλλη, αντί για οριζόντιες μειώσεις που θα είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθιερώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ ο «θεσμός» των «pass» («Κουπόνια» είναι η ελληνική λέξη, όμως θυμίζει άλλες εποχές) που ήταν εκ προοιμίου κοροϊδία, χωρίς… αντίκρισμα, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στην ενέργεια αντί για αυστηρούς ελέγχους στην αισχροκέρδεια, επέλεξε να την…επιδοτήσει, καλύπτοντας τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στους παρόχους, που «ω! του θαύματος» εμφάνισαν «υπερκέρδη» (έτσι «βαφτίστηκε» η αισχροκέρδεια).

Σε τοπικό επίπεδο στο Πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» το 2021, οι Σερραϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγνοήθηκαν επιδεικτικά, εισπράττοντας ψιχία και ανέξοδες υποσχέσεις για μια μελλοντική ενίσχυση που φυσικά δεν ήρθε ποτέ!

Ακόμη και στο… «μάνα εξ ουρανού», «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», με βάσει τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης της ΝΔ, η συντριπτική πλειονότητα των σερραϊκών επιχειρήσεων θα μείνουν, όσες …μείνουν (12 έγιναν τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο στην οδό Ερμού στον εμπορικότερο δρόμο των Σερρών)… , να κοιτούν, τους λίγους και εκλεκτούς της ΝΔ να νέμονται την «μερίδα του λέοντος».

Κι ύστερα ήρθε η δραματική μείωση του πληθυσμού
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ως φυσικό επακόλουθο, ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώσει την ερήμωση και εγκατάλειψη της Π.Ε. Σερρών.
Στα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, μαζί με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην χώρα είδαμε και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού (-14%) στην χώρα, που καταγράφηκε στην ΠΕ Σερρών, με την τελευταία απογραφή του 2021.

Το… αντίδοτο
Οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ:
Δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων, με βάσει τις αυξημένες ανάγκες του ν. Σερρών, αλλά και τις προοπτικές που δίνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, όχι μόνο για την ανάπτυξη του νομού, αλλά και της χώρας (Αμφίπολη, Κερκίνη, αγροτοδιατροφή).
Να διεκδικήσουμε τα έργα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες, στον τόπο μας και την χρηματοδότησή τους μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. (π.χ. ένας νέος σύγχρονος Προαστιακός σιδηρόδρομος με την Θεσσαλονίκη που θα μας μετατρέψει σε ουσιαστικό «δορυφόρο» της και συνακόλουθο στην ανάπτυξή της ως πύλη για την Ευρώπη).
Να ξεκινήσουμε να ζούμε και να δίνουμε προοπτική και ποιότητα στις ζωές μας για να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ στον τόπο τους.

Κοινοποίηση