Ο κορυφαίος Ηπειρώτικος πασχαλινός παραδοσιακός χορός “Καγκελάρης” στις Σέρρες

(Φωτογραφία αρχείου)
Το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών “Ο Πύρρος” θα παρουσιάσει ένα από τα ωραιότερα χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου, τον Καγκελάρη Παππαδατών, τον Κορυφαίο Ηπειρώτικο Πασχαλινό Παραδοσιακό χορό, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 και ώρα 8:00 μ.μ στην Πλατεία Ελευθερίας.
Ο Καγκελάρης διαδραματίζεται από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και κορυφώνεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, που θέλει αγκαλιασμένους με συγκεκριμένη λαβή των χεριών όλους τους κατοίκους στους Παπαδάτες Ν. Πρέβεζας καθώς και τους επισκέπτες των γύρω και όχι μόνο περιοχών.

Ο Καγκελάρης χορεύεται πάνω σ’ ένα τραγούδι, χωρίς ενόργανη συνοδεία και το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές. Στο τραγούδι διαδραματίζεται με το σύστημα της αντιφωνίας, το τραγούδισμα δηλαδή των εξαρχόντων γεροντότερων ανδρών των πρώτων στίχων και της ακόλουθης επανάληψής τους από τους υπόλοιπους χορευτές. Το χορευτικό του μοτίβο σχηματίζεται από 5 κινήσεις που επαναλαμβάνονται σ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.

Οφείλει το όνομά του στα «καγκελίσματα», το δίπλωμα δηλαδή του χορού. Οι χορευτές είναι πιασμένοι θηλυκωτά από το μπράτσο και η διάταξή τους είναι σχεδόν αυστηρά προκαθορισμένη, με τους γεροντότερους μπροστά, τους νεότερους να ακολουθούν και τις γυναίκες να έπονται, επίσης κατά ηλικία.

To χορευτικό-έθιμο πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν στην πόλη των Σερρών από το Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών «ο Πύρρος» σημειώνοντας εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
Κοινοποίηση