Η χαρουπιά είναι δέντρο μακρόβιο, πολύγαμο, μόνοικο ή δίοικο, ιθαγενές της Μεσογείου.
Τα άνθη της είναι μικρά, πράσινα, χωρίς πέταλα. Γνωστό από την αρχαιότητα όπου το καλλιεργούσαν για τους καρπούς του τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα.
Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, τα οποία αποτελούν το 30%-40% του συνολικού του βάρους, το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική και τονωτική τροφή. Παράλληλα, το χαρούπι βοηθά και στην πέψη, γιατί περιέχει πηκτίνη και λιγνάνες.
-Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, D καθώς και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και πυρίτιο. Μάλιστα, όσον αφορά το ασβέστιο περιέχει 350 mg ανά 100 γρ. σε σύγκριση με το γάλα που περιέχει 120 έως 130 mg ανά 100γρ.!
-Αν και είναι πολύ γλυκό, περιέχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα!
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
-Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, δηλαδή μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη).
-Αποτελεί ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, φυσικά γλυκό και χωρίς καφεΐνη.
-Απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα.