Σέρρες: Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Fred Boissonnas, Εικόνες της Ελλάδος»


Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συνδιοργανώνει με: την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ριζάρειο Ίδρυμα) και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, την Έκθεση Φωτογραφίας «Fred Boissonnas, Εικόνες της Ελλάδος», Συλλογή Ριζαρείου Ιδρύματος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι).

Εγκαίνια: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου – 29Μαϊου 2023
Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 14:00(καθημερνά, εκτός Τρίτης)
Τηλ. 2321022257
Είσοδος ελεύθερη.

Με ευκαιρία την επανέκδοση του ομότιτλου λευκώματος, εκτίθενται 50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (αναλογική πρωτότυπη εκτύπωση από τα αρνητικά στα εργαστήρια “Αρχεία FredBoissonnas” στην Γενεύη το 2001), από τα ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ελλάδα την περίοδο 1903-1913 και παρουσιάζονται εικόνες από την Ήπειρο, τα Επτάνησα, την Αττική, την Πελοπόνησο, τη Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θεσσαλία κ.α.

O Fred Boissonnas (1858 – 1946) από το πρώτο του ταξίδι στη χώρα μας το 1903 εντυπωσιάζεται από το χρώμα και τις οσμές της φύσης, τα παιχνιδίσματα του φωτός, τα ξεσπάσματα της φωνής, τις αρχαιότητες, τους ανθρώπους… Όλα αυτά τα στοιχεία διάχυτα σε μία ατμόσφαιρα λυρικής αταξίας, ο καλλιτέχνης τα τιθασσεύει στα δημιουργήματά του με δωρική απλότητα κι ελληνική συμμετρία, αναδεικνύοντας παράλληλα το φως ως ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία τους.

Με ακούραστο πάθος ο Ελβετός οδοιπόρος φωτογραφίζει την Ελλάδα και κάτω από δύσκολες συνθήκες μεταφέροντας με μουλάρια εξοπλισμό και υλικά, πραγματοποιεί 7000 λήψεις σε γυάλινες πλάκες, σκιαγραφώντας το προφίλ της χώρας και εκδίδοντας περίπου δέκα λευκώματα για την Ελλάδα, γνωρίζει στην Δύση την Ελληνική κουλτούρα.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου Ιωαννίνων και εν συνεχεία περιόδευσε σε Θεσσαλονίκη, Λωζάνη, Αμβέρσα, Λονδίνο, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Ελούντα, Λευκάδα, Κοζάνη φιλοξενείται τώρα πλήρης εμπειριών στο ΑχαιολογικόΜουσείο Σερρών – Μπεζεστένι.
Τα εκτιθέμενα έργα αποτελούν τμήμα της έκθεσης με τίτλο : «FredBoissonnas, Εικόνες της Ελλάδας» Συλλογή Ριζαρείου Ιδρύματος.
Η ιδέα και η υλοποίηση του όλου έργου είναι του αείμνηστου Άγγελου Κίτσου.
Οργάνωση-Παραγωγή: Ριζάρειο Ίδρυμα
Επιμέλεια: Τάκης Αναγνωστόπουλος
Συντονισμός: Τάκης Αναγνωστόπουλος, Μελίνα Γρηγοριάδου
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Βασίλης Βαφειάδης

Κοινοποίηση