Η Απλή Αναλογική, οι μετεκλογικές συνεργασίες και η Δημοκρατία (Άρθρο)


Του Σταύρου Παπαϊωάννου
Υποψήφιου Βουλευτή Σερρών ΜΕΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

Η Ανόθευτη Απλή Αναλογική έχει σημαντικές αρετές, πέρα από την Δικαιοσύνη, την Ισότητα της επιλογής του κάθε ψηφοφόρου, καθώς και την αξία της ανάδειξης Κυβέρνησης που να αντιστοιχεί στις επιλογές της πλειοψηφίας του «κυρίαρχου Λαού».

Αναφέρω ενδεικτικά:
• Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία καθίσταται πραγματικότητα.
• Δυσκολεύει την ύπαρξη των αρχηγικών κομμάτων με την πειθαρχία του κομματικού μαντριού, από το οποίο «όποιος φεύγει τον τρώει ο λύκος», σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ.
• Φθείρει τους δικομματισμούς, αναγκάζοντας τα όμορα κόμματα να συγκυβερνούν και να υφίστανται ταυτόχρονα την κυβερνητική φθορά λόγω των αντιλαϊκών επιλογών τους. Έτσι, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις ενώ ξαναβάζει τον Λαό στο κέντρο της Πολιτικής.

Όμως, η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η πολιτική που υλοποιείται είναι αυτή που προκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών, πάντα με σεβασμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Όμως η σύγχρονη Αστική Δημοκρατία καταστρατηγεί ουσιαστικά και σε κάθε κρίσιμη ευκαιρία την ουσία της Δημοκρατίας.

Δύο κορυφαία παραδείγματα το μαρτυρούν:
• Η αντίδραση σύσσωμου σχεδόν του πολιτικού κόσμου της Μεγάλης Βρετανίας εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή μη της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων ήταν πως «για τέτοια θέματα δεν μπορεί να αποφασίζει ο Λαός!».
• Η αντισυνταγματική καταστρατήγηση του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015, όταν η συμμετοχή του Λαού σ’ αυτό ήταν κορυφαία και το αποτέλεσμα καταλυτικό! Και πάλι το σύνολο των αστικών κομμάτων αποφάσισε πως ο Λαός δεν μπορεί να αποφασίζει για τόσο σημαντικά ζητήματα. Εκτός από την καταφανή αντισυνταγματικότητα του εγχειρήματος, διεκδικεί και το παγκόσμιο ρεκόρ ανατροπής της λαϊκής ετυμηγορίας!

Ταυτόχρονα. όμως, η Δημοκρατία απαιτεί την ευλαβική τήρηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του κάθε εκλεγμένου υποψηφίου αλλά και (ιδιαίτερα) του κάθε κόμματος. Χωρίς αυτήν οι εκλογές, η «μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας», είναι μία κοροϊδία που καταρρακώνει την εμπιστοσύνη του Λαού στους πολιτικούς, στα Κόμματα, στην Πολιτική και, σε τελική ανάλυση, μαχαιρώνουν πισώπλατα την ίδια τη Δημοκρατία.

Όσοι ανήκουμε στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ανήκουμε σ’ αυτούς που μείναμε πιστοί στα όσα είπαμε απευθυνόμενοι στον Ελληνικό Λαό, σε κάθε μας δημόσια εμφάνιση. Επιδείξαμε απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων, ενώ οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας από το 2010, για την καταστροφή που θα υποστεί η χώρα εάν υπακούσει στις εγκληματικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) αποδείχθηκαν ακριβείς. Ακούσαμε πολλά μπράβο για τη συνέπειά μας και το ότι δεν διστάσαμε να εγκαταλείψουμε ένα κυβερνητικό Κόμμα, υπουργικούς θώκους και άλλα αξιώματα, σεβόμενοι τον κόσμο στον οποίο απευθυνθήκαμε, την προσωπική μας αξιοπρέπεια και την Δημοκρατία.

Βέβαια, ένας πολιτικός σχηματισμός που υποστηρίζει και στηρίζει την Απλή Αναλογική, πρέπει να είναι έτοιμος για κάθε συνεργασία που δεν προσβάλλει τις αρχές του, τις δεσμεύσεις του και την ουσία της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αποτελεί ένα συμμαχικό σχηματισμό που δίνει ένα παράδειγμα-υπόδειγμα συνεργασίας σε όλες τις Αριστερές-Ριζοσπαστικές-Μαρξιστικές Δυνάμεις του τόπου. Όσον αφορά σε μετεκλογικές συνεργασίες, δεν θα πούμε όχι σε όσους δείξουν σεβασμό στο πρόγραμμα με το οποίο απευθυνόμαστε στον Ελληνικό Λαό και από το οποίο σταχυολογώ:
• Την διαγραφή μεγάλου μέρους του Δημοσίου χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο.
• Την ανάκτηση από το Δημόσιο των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, έτσι ώστε να ξαναποκτήσει νόημα το Κοινωνικό Κράτος.
• Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή» με την παύση κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων των λαϊκών κατοικιών και ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
• Σεβασμός του άρθρου 16 που αναφέρεται στον Δημόσιο Χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των διαγραφών των φοιτητών (ειδικά όσο συνεχίζεται η κρίση που μαστίζει τις οικογένειες της χώρας). Αναβάθμιση και χρηματοδότηση των υπολοίπων βαθμίδων της Παιδείας, οι οποίες σήμερα υπολειτουργούν με την ηγεσία του Υπουργείου να έχει κύρια ευθύνη.
• Αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε τα Δημόσια Νοσοκομεία να στελεχωθούν πλήρως και να επιτελέσουν με τον καλύτερο τρόπο την εξυπηρέτηση της Δημόσιας Υγείας.
• Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στις τράπεζες, Ίδρυση δημόσιας Αναπτυξιακής και Αγροτικής Τράπεζας.
• Σταμάτημα της ενεργούς συμμετοχής μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αλήθεια, σε ποια καίρια ζητήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα που το καλοκαίρι του 2015 ψήφισαν το 3ο μνημόνιο; Σχεδόν σε κανένα…

Ο Αλέξης Τσίπρας μας κάλεσε να κατανοήσουμε πως είμαστε ένα μικρό κόμμα (αυτό θα το δούμε το βράδυ της 21 ης Μαΐου) και να συμμετάσχουμε σε μία συγκυβέρνηση όπου η πολιτική μας επίδραση θα είναι ανάλογη του μεγέθους μας. Όμοια, διάφοροι «προοδευτικοί» δημοσιογράφοι μας κατηγορούν πως δεν σεβόμαστε την Απλή Αναλογική αν δεν στηρίξουμε (ή ανεχθούμε) μία κυβέρνηση που θα ανατρέπει άρδην όλα όσα υποσχόμαστε προεκλογικά. Μας καλούν να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας, να προδώσουμε κι εμείς όσους μας εμπιστεύτηκαν, να μπούμε κι εμείς στο κλαμπ της κωλοτούμπας και να καρφώσουμε, όπως κι αυτοί, ένα ακόμη μαχαίρι στην πλάτη της Δημοκρατίας!

Δυστυχώς, η κατάντια της Αστικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των Πολιτικών Δυνάμεων και των «προοδευτικών» δημοσιογράφων. Όμως, αν καταφέρουν να αφαιρέσουν τον όρο Αστική μπροστά από την Δημοκρατία, ίσως και να ντραπούν για τα λεγόμενα και τα γραφόμενά τους.

Κοινοποίηση