ΜέΡΑ25 για ΕΒΖ: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ‘θανάτου’»


Καίρια ερωτήματα σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τα όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες των «φως» της δημοσιότητας, σχετικά με την προσπάθεια υπεξαίρεσης μηχανημάτων, θέτει το ΜέΡΑ25 Σερρών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Μάλλον δεν πρόκειται για θάνατο, γιατί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και το Εργοστάσιο των Σερρών «απεβίωσαν» εδώ και χρόνια.
Σήμερα προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την τυμβωρυχία, δηλαδή να κλέψουν ότι είχε απομείνει από το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών.
Ήταν αναμενόμενο αφού στις 30 Απριλίου τα ρεπορτάζ μιλούσαν ήδη για καταστροφή βιβλικών διαστάσεων στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατύ, σε εγκαταστάσεις που αποτελούν δημόσια περιουσία, με την ανοχή των αρίστων. Τις αδιάψευστες πληροφορίες κατεδείκνυαν οι φωτογραφίες. Μιλάμε για «πλιάτσικο» αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ευτυχώς που ο κ. Καρίπογλου πληροφορήθηκε έγκαιρα την προσπάθεια υπεξαίρεσης των μηχανημάτων και ειδοποίησε τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών και την αστυνομία.
Έτσι τιμάτε την επένδυση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έστεκε όρθια 60 χρόνια και παραδόθηκε το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Σερραίο «επενδυτή»;
Όμως σήμερα δεν υπάρχει πλέον τευτλοκαλλιέργεια αφού τέσσερα χρόνια δεν έχει παραχθεί κόκκος ζάχαρης.
Δυστυχώς καταρρέει με πάταγο το κυβερνητικό αφήγημα περί «επενδύσεων» και «ανάπτυξης» ή «ενδιαφέροντος» για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Τι έχει να πει περί αυτού ο τέως υπουργός κ. Καραμανλής που εκτός από την πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη για την σιδηροδρομική τραγωδία των 57 νεκρών των Τεμπών, τώρα πρέπει να απολογηθεί και για τον «θάνατο» του εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών.
Γιατί κρύβεται;
Τι έχουν να πουν οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης που περιοδεύουν, όπως διαβάσαμε, ανά τη χώρα διαλαλώντας την… ανάπτυξη; Τι έχει να πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ήδη η τιμή της ζάχαρης έχει ανέλθει σε υψηλό 11 ετών με τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης να εκτοξεύονται στα 24 σεντ ανά λίβρα, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει και η παραγωγή πέφτει παγκοσμίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών για τις καλλιέργειες.
Που είναι ο «επενδυτής» της Ν.Δ.;
Τι κάνουν οι τοπικοί άρχοντες, οι ίδιοι οι αγρότες, οι πρώην εργαζόμενοι;
Τι προέβλεπε η συμφωνία για το εργοστάσιο των Σερρών και τι από αυτά υλοποιήθηκε;
Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προέβλεπε την επανέναρξη της παραγωγής ζάχαρης στο τρίτο οικονομικό έτος, δηλαδή από το 2020;
Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά σήμερα επιχειρήθηκε το «πλιάτσικο» του εργοστασίου.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να αφαιρείται εξοπλισμός από το εργοστάσιο.
Η ΕΒΖ εκμίσθωσε τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της υπεκμίσθωσε (ως είχε δικαίωμα, βάσει της σύμβασης μίσθωσης) τα συγκεκριμένα εργοστάσια μαζί με εξοπλισμό στην εταιρεία Royal Sugar ΑΒΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Χρήστος Καραθανάσης. Αυτό που δεν έχει γίνει, όμως, μέχρι σήμερα είναι αφενός η αναδιοργάνωση της τευτλοπαραγωγής, αφετέρου η επαναφορά της ΕΒΖ σε παραγωγική λειτουργία.
Όλα αυτά όμως ούτε πρέπει ούτε θα μείνουν αναπάντητα. Οι Σερραίοι/ες πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21 Μαΐου».

Κοινοποίηση