Άρθρο για τις φοιτητικές εκλογές στο ΔΙΠΑΕ Σερρών από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας


*Άρθρο της Αγγελακοπούλου Κυριακής, μέλος του Τ.Σ. Σερρών της ΚΝΕ, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο ΔΙΠΑΕ Σερρών, πρόεδρος απερχόμενου ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ Σερρών

Στις 10 Μάη, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα δώσουμε το πρώτο μας μήνυμα, πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 21 του μήνα, με 1η δύναμη στους Φοιτητικούς Συλλόγους ξανά την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας!

Η ΠΚΣ είναι το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια! Το ψηφοδέλτιο που δεν συμβιβάζεται με την κανονικότητα τους, τα όσα ζήσαμε και ζούμε σήμερα με την ακρίβεια, την καταστολή, τον ρατσισμό και το φασισμό, τα εγκλήματα και τα «Τέμπη» που είδαμε να γίνονται στον βωμό του κέρδους.

Με ψήφο στην Πανσπουδαστική αναδεικνύουμε το τι φοιτητικούς συλλόγους θέλουμε. Συλλόγους που να τα βάζουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Διεκδικούμε καλύτερους όρους σπουδών, με το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια μας. Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ οργανώνουμε τον αγώνα, πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές αποφάσεις καλλιεργώντας το ότι συλλογικά, όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε απέναντι σε ό,τι βάζει εμπόδιο στις σπουδές και τα όνειρά μας. Οι φοιτητές χρειαζόμαστε φοιτητικούς συλλόγους που να διεκδικούν, να οργανώνουν τη δράση και τον αγώνα για τα δικαιώματα μας.

Τον τελευταίο χρόνο οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ δώσαμε όλοι μαζί πολύτιμες μάχες μέσα από τις γραμμές του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών. Καταφέραμε να ζωντανέψει ο φοιτητικός σύλλογος όπου από τις φοιτητικές εκλογές του 2022 αναδείχθηκε 1η και αυτοδύναμη η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.

Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε κείμενα με τις διεκδικήσεις μας! Πετύχαμε να «στείλουμε στον κουβά» το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις τον περασμένο Μάη, όπου μέσα σε μία νύχτα ήθελαν μεταφορά και ξεσπίτωμα των φοιτητών από την μία πόλη στην άλλη, κλείσιμο τμημάτων που θα σήμαινε για εμάς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα για καμία ειδικότητα. Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ βγήκαμε μπροστά, οργανώσαμε τον αγώνα και μαζί με τους συμφοιτητές μας ιδρύσαμε τον φοιτητικό σύλλογο με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Συντονιστήκαμε μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά, οργανώσαμε τον αγώνα μας και φέραμε νίκες!

Ιδρύσαμε έναν Φοιτητικό Σύλλογο «μέρα με την νύχτα» σε σχέση με τον προηγούμενο στον οποίο
αυτοδύναμη ήταν η κυβερνητική νεολαία, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και πήγαινε κόντρα σε κάθε συλλογική διαδικασία, δεν έβγαζε «κιχ» για τα προβλήματα των φοιτητών και το ποιος πραγματικά φταίει για τις συνθήκες που σπουδάζουμε.

Μέσα από τον Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Μηχανικών κάναμε προσπάθειες να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή με αυτόν, διοργανώσαμε πολιτιστικές, αθλητικές δράσεις. Μετά από επιμονή καταφέραμε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τις αιτήσεις και το δικαίωμα της σίτισης! Μπήκαμε μπροστά για τα επιμέρους ζητήματα σε κάθε τμήμα και έτος. Αντίστοιχα σε άλλες σχολές που δεν επάγονται στο δικό μας σύλλογο, όπως η ΣΔΟ και το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, ενημερώναμε για τις δράσεις μας, καλούσαμε τους φοιτητές να συμμετέχουν σε κοινούς αγώνες.

Ο φοιτητικός σύλλογος, ως κομμάτι της κοινωνίας, ήταν εκεί και έπαιρνε απόφαση για κάθε κοινωνικό ζήτημα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ήταν εκεί και οργάνωσε τον λαό και τους νέους της πόλης μας μαζί με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς στις μεγάλες συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών! Δεν μείναμε αμέτοχοι ή σιωπηλοί όπως πολλοί ήθελαν! Οι συγκεντρώσεις αυτές συγκλόνισαν και έδωσαν πνοή στην πόλη μας μέσα από την μαζική συμμετοχή χιλιάδων κόσμου. Με το σύνθημα «Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ» κάναμε ξεκάθαρο πως η νέα γενιά δεν θα αφήσει το έγκλημα στα Τέμπη να συγκαλυφθεί!

Την ώρα που λίγο πριν τα Τέμπη, τα μέλη της φωνής της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, δηλαδή της ΔΑΠ, έδιναν το χέρι στις 4 Φλεβάρη στον τότε υπουργό μεταφορών κ. Καραμανλή, και μιλούσαν για ασφάλεια, ανάπτυξη και σταθερότητα. Οι ίδιοι μετά το δυστύχημα, όχι μόνο δεν πήραν θέση για το γεγονός, αλλά καταδίκαζαν τις μαζικές πορείες χιλιάδων νέων όπου συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ.

Όλοι όσοι κλάψαμε μαζί, αποκαλύψαμε τον ένοχο, παραπάνω από έναν μήνα είμασταν στους δρόμους αλλά και στα αμφιθέατρα, κάναμε πολύμορφες δράσεις με μαζική απήχηση χιλιάδων κόσμου, πρωτοφανή για την πόλη μας. Έτσι συνεχίζουμε και τώρα, κόντρα στην σιωπή που βάζει πλάτη στο να ξεχαστεί το έγκλημα.

Φωνάζαμε διεκδικώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, όπως είχαμε βγει στον δρόμο και όταν είχε σκοτωθεί 9ο δημοτικό ο 11χρονος Βασίλης!

Για όλους τους παραπάνω λόγους έχει αξία και σε αυτή την μάχη η Πανσπουδαστική να βγει πρώτη δύναμη ΞΑΝΑ στις Σέρρες και πανελλαδικά! Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και οι φοιτητές πλέον ξέρουμε ότι η δύναμη της οργής μας ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Είμαστε ΌΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ που σπουδάζουμε έχοντας τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ανάγκες. Είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτοί που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και δυσκολίες στο πανεπιστήμιο μας.

Απέναντί μας είναι ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ αυτοί που ιεραρχούν τα κέρδη τους και όχι τις ανάγκες μας, αλλά και αυτοί που μέσα στα πανεπιστήμια μας τους υπερασπίζονται και κρύβουν κάτω από το χαλί ποιος φταίει και τι μπορεί να γίνει.

Καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Πασπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στις σχολές τους και να ρίξουν το γαρύφαλλο στην κάλπη την μέρα των φοιτητικών εκλογών στις 10 Μάη.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν οι αγώνες μας μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο μαζί με τους αυριανούς συναδέλφους μας, τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές μας!

Κάναμε το βήμα πέρσι. Φέτος είναι η ώρα να ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΜΑ, να υπερασπιστούμε τις προσπάθειες μας και να δώσουμε συνέχεια στις Σέρρες και πανελλαδικά για συλλόγους – ουσιαστικά στηρίγματα των φοιτητών! Να ακολουθήσουμε το δρόμο που επιβεβαίωσε η ίδια η ζωή, δηλαδή τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να ζουν και να σπουδάζουν αξιοπρεπώς, με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους!

Κοινοποίηση