Ευδοξία Καλπατσινίδου: «Τα μέτρα για την ακρίβεια βασίζονται σε επιδόματα και σε «καλάθια», όμως οι τιμές παραμένουν στα ύψη»


Της Ευδοξίας Καλπατσινίδου
Υποψήφια Βουλευτής Σερρών ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Μέσα σε ένα χρόνο οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής είναι τρομακτικές: Το ψωμί αυξήθηκε κατά 25%, το μοσχάρι και το χοιρινό περίπου κατά 19%, το γιαούρτι κατά 26%, οι πατάτες κατά 22%. Το δε κόστος στέγασης αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 32,5%, ενώ η επιβάρυνση των καταναλωτών στην ενέργεια (ρεύμα – θέρμανση) έχει ξεπεράσει το 80% από το 2021.

Τα μέτρα για την ακρίβεια βασίζονται σε επιδόματα και σε «καλάθια», όμως οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Αυτή την πολιτική προτάσσει και πάλι η ΝΔ με το youth pass που προτείνει.

Η επιδοματική πολιτική δεν προσφέρει λύσεις μακροπρόθεσμα, αλλά είναι μια προσωρινή παρέμβαση που τελικά καταδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού.

Η ακρίβεια, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Ο καταναλωτής δεν βλέπει καμία διαφορά στις τιμές των προϊόντων, στο κόστος της ενέργειας και γενικότερα στο κόστος διαβίωσης. Τα νοικοκυριά έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που οδήγησαν σε υψηλότερες δόσεις.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς του διαβίωσης.

Η κρίση ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπιστεί στοχευμένα:
✅Με μειώσεις του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής (τρόφιμα, βρεφικά είδη κλπ).
✅Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των επιχειρήσεων
που εκμεταλλεύτηκαν την ενεργειακή κρίση, αλλά και των τραπεζών εξασφαλίζεται μια
δίκαιη διανομή του πλούτου, ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι.
✅Με την ενίσχυση και ενεργοποίηση θεσμών και ελεγκτικών αρχών που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές. Να στηριχθεί δηλαδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ, αλλά και μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς.
Μαζί διεκδικούμε το μέλλον!

Κοινοποίηση