Β. Μητλιάγκα: «Οι πρακτικές της συκοφάντησης δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, ας αφήσουμε τους κατοίκους της Σιγής έξω από τις δικές μας διαφωνίες»


Της Βαρβάρας Μητλιάγκα
Υποψ. Δήμαρχος Σερρών- Επικεφαλής δημοτικής κίνησης ΕΝ.ΤΟ.Σ. (Ενωτική ΤΟπική Συμφωνία για το Δήμο Σερρών)

Μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την περιοχή της Σιγής και την κινητοποίηση των κατοίκων της σχετικά με την πρόοδο των βασικών έργων υποδομής που λείπουν από τη γειτονιά τους. Για την ιστορία, η περιοχή αυτή εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης με πράξη εφαρμογής εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες περιουσίες απαλλοτριώθηκαν, και σε κάποιες άλλες επιβλήθηκαν εισφορές σε γη ή σε χρήμα προκειμένου να γίνουν οι κοινόχρηστες υποδομές της περιοχής (δρόμοι, χώροι πρασίνου, διανοίξεις, πεζοδρόμια κλπ).

Η περιοχή της Σιγής έχει ανοικοδομηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κατοικούν πλέον πολύ περισσότερες οικογένειες απ’ ότι παλιότερα. Υπάρχουν πλέον σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) τα οποία εξυπηρετούν τουλάχιστον 500 μαθητές. Οι κάτοικοι παραπονιούνται ομολογουμένως εδώ και χρόνια για τους χωματόδρομους, τη σκόνη, τις λάσπες την έλλειψη βασικών υποδομών, τα οποία θα έπρεπε να καλυφθούν από τον «κουμπαρά» της πράξης εφαρμογής. Μετά λοιπόν από αρκετά χρόνια και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για τις οποίες φυσικά και δεν ευθύνεται μόνο η σημερινή δημοτική αρχή, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εδώ και 2 χρόνια περίπου κινητοποιηθεί έντονα προκειμένου ως ενεργοί πολίτες να διεκδικήσουν αυτά που θα έπρεπε να γίνουν εκεί. Κατόπιν συζητήσεων με τη σημερινή δημοτική αρχή τους υποδείχθηκε να κάνουν μια επιτροπή κατοίκων η οποία και θα συζητά με τον Δήμο Σερρών και θα ενημερώνεται σχετικά με την πρόοδο των έργων. Και η αλήθεια είναι ότι η απόφασή τους να διεκδικήσουν ενεργά αυτά που δικαιούνται έχει φέρει αποτέλεσμα, καθώς το πρόβλημα της γειτονιάς τους έχει κοινοποιηθεί πλέον και έξω από τα σύνορά της. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Έγινε όμως κάτι στην πράξη; Η αλήθεια είναι πως παρά τις υποσχέσεις και τα ωραία και μεγάλα λόγια και της νυν δημοτικής αρχής του κ. Χρυσάφη, τα έργα στην περιοχή έχουν ελάχιστα προχωρήσει. Ποιος φταίει; Σίγουρα δεν φταίει μόνο η σημερινή δημοτική αρχή μια και ο Δήμος έχει συνέχεια. Όμως η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου εδώ και 3,5 χρόνια, οπότε έχει πλέον μερίδιο της ευθύνης και επίσης είναι λογικό να είναι ο αποδέκτης της διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι της Σιγής δε ζητούν θαύματα, ζητούν σωστή και ειλικρινή ενημέρωση, και κυρίως όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, αλλά πράξεις. Και η αλήθεια είναι πως παρά τα περί αντιθέτου λόγια της νυν δημοτικής αρχής τα προηγούμενα χρόνια, οι κάτοικοι δεν βλέπουν τα έργα να προχωρούν. Οι χωματόδρομοι παραμένουν χωματόδρομοι, η σκόνη γεμίζει τα μπαλκόνια τους, η πρόσβαση στα σχολεία όταν βρέχει γίνεται δύσκολη, και άλλα πολλά.

Πέραν όμως όλου αυτού, με λύπη μου διαπιστώνω τις τελευταίες μέρες, που η διαμαρτυρία των κατοίκων για τις καθυστερήσεις στα έργα υποδομής έχει ενταθεί, ότι οι άνθρωποι που βγήκαν μπροστά δέχονται έναν άτυπο «πόλεμο» συκοφάντησης, που υποτιμά την προσπάθειά τους. Κατηγορούνται από κάποιους ότι το κάνουν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους είτε γιατί θέλουν οι ίδιοι να κατέβουν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, είτε γιατί οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από μας τους απέναντι, τους υπόλοιπους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, με σκοπό να προσπορίσουμε κάποιο όφελος σε ψήφους από την περιοχή.

Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας αυτή η λογική. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές δεν είναι κάτι μεμπτό, ούτε αποκλειστικό δικαίωμα κάποιων λίγων. Μακάρι ο κόσμος να συμμετέχει στα κοινά με περισσότερο ενδιαφέρον και όρεξη ενασχόλησης, μόνο καλό μπορεί να κάνει στον τόπο μας. Για την ιστορία βέβαια να πούμε ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της νυν δημοτικής αρχής, έχουν έλθει σε επαφή με τους κατοίκους της Σιγής προτείνοντας σε κάποιους να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιοι. Κι αυτό γιατί έχουν αποδείξει ότι είναι μαχητικοί, διεκδικητικοί, και δεν φοβούνται να βγουν μπροστά για το κοινό καλό. Προσωπικά έχω φιλικές σχέσεις και επαφές με αρκετούς κατοίκους της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ως υποψήφια Δήμαρχος παρά τα λεγόμενα κάποιων.

Γνωρίζω ότι τα μέλη της επιτροπής των κατοίκων έχουν δεχτεί προτάσεις να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές όχι μόνο από εμένα, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης και της νυν δημοτικής αρχής. Και αυτό δεν είναι μεμπτό μια και διανύουμε μια προεκλογική περίοδο κατάρτισης συνδυασμών.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όσοι ενδιαφερθήκαμε για την περιοχή το κάνουμε μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, ή ότι υποκινούμε αντιδράσεις μόνο στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής με σκοπό το εκλογικό όφελος. Η λογική αυτή υποτιμά την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Εν όψει προεκλογικής περιόδου οι διαξιφισμοί και οι διαφωνίες μεταξύ μας, μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων θα ενταθούν. Οι πρακτικές της συκοφάντησης όμως δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, ας αφήσουμε τους κατοίκους της Σιγής έξω από τις δικές μας διαφωνίες. Και αν κάποιοι από αυτούς θελήσουν όντως να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα ήμασταν τυχεροί όλοι οι υποψήφιοι να τους έχουμε.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι ευχής έργο να υπάρχουν ενεργοί πολίτες, που συμμετέχουν στα κοινά και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν τόπο.
Εμείς ως Ενωτική Τοπική Συμφωνία δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε:
Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να «χάσει ο κ. Χρυσάφης», τέτοιες κοντόφθαλμες λογικές μακριά από μας….. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η πόλη και ο Δήμος μας.

Κοινοποίηση