Λευτέρης Αβραμάκης: «Προϋπόθεση για την επαναφορά του Νομού Σερρών σε τροχιά ανάπτυξης είναι η επανοικοδόμηση του Νοσοκομείου»

Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, τον ΟΚΑΝΑ, το ΕΚΑΒ Σερρών, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Υγείας Κλειστού Τύπου στις Σέρρες επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, σε έναν κύκλο επισκέψεων με στόχο την ανάδειξη των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Σερρών και την κατάθεση προτάσεων στα πλαίσια της κατάρτισης μιας νέας στρατηγικής για τον τόπο.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αβραμάκης σημειώνει:

«Είναι δεδομένο πως ο Νομός Σερρών βιώνει τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ η περίοδος της πανδημίας τις οδήγησε κοντά στην κατάρρευση. Η κατάσταση αυτή φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ως στρατηγική έχει αναμφίβολα τη διάλυση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα:

– Τα κενά στις οργανικές θέσεις ιατρών χτύπησαν κόκκινο, καθώς σε σύνολο 161 θέσεων γιατρών στον οργανισμό, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 95 (κατά την περίοδο της πανδημίας προσελήφθη μία μόνο επικουρική ιατρός, ενώ πολλοί ιατροί αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης), όταν το 2019 υπήρχαν 105.

– Δεν υπάρχουν επαρκείς αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα συνήθως να μην γίνονται χειρουργεία ή να γίνονται με πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής. Οι ανάγκες

καλύπτονται κυρίως με αποσπάσεις και έκτακτες επισκέψεις αναισθησιολόγων από άλλα Νοσοκομεία.

– Ομοίως ελλιπής είναι και η στελέχωση της Καρδιολογικής, της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής, της Νεφρολογικής και της Ουρολογικής Κλινικής.

– Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών υπήρξε πρωταθλητής σε θανάτους από covid.

– Τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας του Νομού είναι υποστελεχωμένα κι αδυνατούν να προσφέρουν επαρκώς υπηρεσίες υγείας.

– Λειτουργεί ουσιαστικά μόνο ο σταθμός του ΕΚΑΒ στην πόλη των Σερρών, ενώ οι άλλοι στην Κοίμηση και το Ροδολίβος υπολειτουργούν ενώ ο σταθμός της ΤΕΡΠΝΗΣ έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας (ουσιαστικά πρόκειται για οριστική παύση). Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, σε ορισμένες περιπτώσεις να σημειώνονται και θάνατοι.

– Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό έχουν εξοντωθεί από τα εξαντλητικά ωράρια και την συνεχή εργασία, που έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις την αποχώρηση.

– Εργολάβοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα του Νοσοκομείου, πετώντας έξω τους μέχρι σήμερα συμβασιούχους και ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον.

Αυτά σε γενικές γραμμές περιγράφουν την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και των λοιπών δημόσιων δομών υγείας του Νομού. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες και δεν αποτελεί παράγοντα ενθαρρυντικό για να συνεχίσει κάποιος να ζει σε αυτόν τον τόπο. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να μπορέσει να σταθεί ξανά το ΕΣΥ τοπικά στα πόδια του. Ειδικότερα απαιτείται εδώ στις Σέρρες:

– Η πρόσληψη άμεσα ικανού αριθμού ιατρών σε όλες τις ειδικότητες. Προς το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να δωθούν και μισθολογικά κίνητρα που θα προσελκύσουν νέους γιατρούς, αποτρέποντας τους επιπλέον να φύγουν από τη χώρα.

– Εξοπλισμός των περιφερειακών σταθμών του ΕΚΑΒ με ένα τουλάχιστον ασθενοφόρο και το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μπορούν να έχουν 24ωρη λειτουργία.

– Μονιμοποίηση του προσωπικού ΙΔΟΧ φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέτει ως βασικό άξονα της διακυβέρνησής του την δημιουργία ενός νέου ισχυρού ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας όλους και δεσμεύεται για:

● Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

● Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

● Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

● Νομιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

● Έξοδος των εργολάβων από καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.

● Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

● Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Την 21η Μάη έχουμε μπροστά μας ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Επιλέγουμε μεταξύ αφενός της επαναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους με την ανάδειξη εκ νέου της υγείας σε δημόσιο αγαθό δωρεάν για όλους και αφετέρου της διάλυσης των δομών της δημόσιας υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Την 21η Μάη ψηφίζουμε για δωρεάν δημόσια περίθαλψη και για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας από το ΕΣΥ. Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη μια προοδευτικής κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ».

Κοινοποίηση