Συζητώντας με τον Κώστα Λαπαβίτσα στας Σέρρας-Άρθρο του Θεόδωρου Καστρινού

Άρθρο του Θόδωρου Καστρινού επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Σερρών
του ΜΕΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

«Η εποχή την οποία ζούμε είναι μια εποχή που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως μεσοβασιλεία. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, όπου το παλιό δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν και το καινούριο δε γεννιέται. Είναι μια κατάσταση όπου η παγκόσμια Οικονομία και οι γεωπολιτικές της προεκτάσεις περιδινίζονται συνεχώς…»

Τας Σέρρας επισκέπτεται ο γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συγγραφέας πολλών βιβλίων οικονομικού περιεχομένου αλλά και πολιτικός, πρώην Βουλευτής, σύντροφος της Αριστεράς, Κώστας Λαπαβίτσας. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό γεγονός και για εμάς, αλλά και για την πόλη μας. Πρόθεσή μας είναι, να «εκμεταλλευτούμε» την παρουσία του Κώστα Λαπαβίτσα για να μιλήσουμε -γιατί άλλο- για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Και κυρίως για την ελληνική οικονομία

Όπως έχει γίνει πλέον αντιληπτό, καμιά ουσιαστική συζήτηση για την ελληνική οικονομία προεκλογικά από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα (αυτά -μαζί με τα συστημικά ΜΜΕ- καθορίζουν τα ζητήματα που θα αναδειχτούν και θα συζητηθούν πανελλαδικά), δεν γίνεται. Και δεν γίνεται, γιατί η κατάσταση για την ελληνική οικονομία και τους πολλούς συνεχώς χειροτερεύει.

Οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα την στιγμή που το κόστος στέγασης, ενέργειας και ειδών πρώτης ανάγκης αυξάνεται. Η αγοραστική δύναμη στην οποία αντιστοιχεί ο μισθός και η σύνταξη μειώνεται. Είναι φανερό ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα απ’ ότι στα υψηλότερα.

Οι μόνοι ωφελημένοι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της κοινωνίας, οι προσοδούχοι, που ελέγχουν και το σύστημα για να μην αλλάξει τίποτα. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, είναι μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή, Το δημόσιο χρέος με 400 δις δεν είναι βιώσιμο.

Το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στα 260 δισεκατομμύρια, Η φούσκα των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ανάπτυξης και επενδύσεων, θα σκάσει με πάταγο.

Με τέτοια κατάσταση, αν η χώρα δεν αποκτήσει μια άλλη δομή οικονομίας με δική της παραγωγή , ανάπτυξη και επενδύσεις ουσίας και με κύριο μοχλό το δημόσιο, η Ελλάδα απλά θα επιβιώνει.

Αλλά στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα δεν συζητάνε πως, χωρίς άλλο δομικό μοντέλο στην οικονομία, η κοινωνία των πολλών δεν πρόκειται να δει αλλαγή στη ζωή της, αλλά μια διαρκής επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Για αυτό το λόγο και με στόχο να ανοίξει μια συζήτηση για την Ελληνική Οικονομία, ο Κώστας Λαπαβίτσας, στηρίζοντας την προσπάθεια του ΜέΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ, χωρίς όμως να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, μετέχει στας Σέρρας, σε μια ανοιχτή εκδήλωση-ομιλία-συζήτηση, την Πέμπτη 11 Μάη 2023 στις 13.00 μμ, στο Ξενοδοχείο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ».

Κοινοποίηση