Κ. Καρπουχτσής: «12+1 οικονομικά μέτρα ανακούφισης τις πρώτες 50 ημέρες» (Άρθρο)


Του Κώστα Καρπουχτσή
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Υποψήφιος Βουλευτής Σερρών με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στην εποχή των «pass» και του παραγκωνισμού λέμε ναι στις αυξήσεις μισθών & οριζόντιες μειώσεις για όλους στα είδη πρώτης ανάγκης.

Για τις Σέρρες οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ πρόσθετα μέτρα με βάσει τις προοπτικές που δίνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί για ουσιαστικά μέτρα, που θα αντιμετωπίζουν την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία και πλήττει νοικοκυριά & παραγωγούς, καθιέρωσε τον «θεσμό» των «pass» («Κουπόνια» είναι η ελληνική λέξη, όμως θυμίζει άλλες εποχές) που είναι εκ προοιμίου κοροϊδία, χωρίς… αντίκρισμα.

Στην ενέργεια αντί για αυστηρούς ελέγχους στην αισχροκέρδεια, επέλεξε να την …επιδοτήσει, καλύπτοντας τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στους παρόχους, που «ω! του θαύματος» εμφάνισαν «υπερκέρδη» (έτσι «βαφτίστηκε» η αισχροκέρδεια).

Σε τοπικό επίπεδο το Πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» το 2021, για την αντιμετώπιση της επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, οι Σερραϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγνοήθηκαν επιδεικτικά, εισπράττοντας ψιχία και ανέξοδες υποσχέσεις για μια μελλοντική ενίσχυση που φυσικά δεν ήρθε ποτέ!

Στην δε ματά-covid εποχή, ακόμη και στο… «πολυδιαφημιζόμενο», «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», με βάσει τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης της ΝΔ, η συντριπτική πλειονότητα των σερραϊκών επιχειρήσεων θα μείνουν, όσες …μείνουν (12 έγιναν τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο στην οδό Ερμού στον εμπορικότερο δρόμο των Σερρών)… , να κοιτούν, τους λίγους και εκλεκτούς της ΝΔ να νέμονται την «μερίδα του λέοντος».

Το… «μείγμα» αυτό ήρθε να αποτυπωθεί στην δραματική μείωση του πληθυσμού στο νομό με την ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώσει την ερήμωση και εγκατάλειψη της Π.Ε. Σερρών που ήταν ορατή στους πολίτες, ειδικά της υπαίθρου.

Στα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, μαζί με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην χώρα είδαμε και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού (-14%) στην χώρα, που καταγράφηκε στην ΠΕ Σερρών, με την τελευταία απογραφή του 2021.

Το… αντίδοτο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μία δέσμη μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας.

Συγκεκριμένα με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ:
1. Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα
2. Θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
3. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%
4. Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 (πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια) και χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
5. Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας
6. Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
7. Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%
8. Φορολογούμε άμεσα τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων
9. Μειώνουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)
10. Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας
11. Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12. Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
13. Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ:
🔺Δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων, με βάσει τις αυξημένες ανάγκες του ν. Σερρών, αλλά και τις προοπτικές που δίνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, όχι μόνο για την ανάπτυξη του νομού, αλλά και της χώρας (Αμφίπολη, Κερκίνη, αγροτοδιατροφή) .
🔺Να διεκδικήσουμε τα έργα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες, στον τόπο μας και την χρηματοδότησή τους μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. (π.χ. ένας νέος σύγχρονος Προαστιακός σιδηρόδρομος με την Θεσσαλονίκη που θα μας μετατρέψει σε ουσιαστικό «δορυφόρο» της και συνακόλουθο στην ανάπτυξή της ως πύλη για την Ευρώπη).
🔺Να ξεκινήσουμε να ζούμε και να δίνουμε προοπτική και ποιότητα στις ζωές μας για να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ στον τόπο τους.

Κοινοποίηση