Β. Μητλιάγκα: «Νέο κολυμβητήριο Σερρών: Τί πραγματικά συμβαίνει;»


Της Βαρβάρας Μητλιάγκα
Υποψ. Δήμαρχος Σερρών- Επικεφαλής δημοτικής κίνησης ΕΝ.ΤΟ.Σ. (Ενωτική ΤΟπική Συμφωνία για το Δήμο Σερρών)

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες να εκτυλίσσεται στο Δήμο Σερρών το σίριαλ της διαγραφής της κ. Παλάζη από τη «Συμμαχία Σερραίων», γιατί δήθεν σπίλωσε το αφήγημα του Δημάρχου και δεν σεβάστηκε την παράταξη. Ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της κ. Παλάζη, η οποία και μας αποκάλυψε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό της ρήξης, αλλά και για συμπεριφορές του Δημάρχου οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που τουλάχιστον εμείς έχουμε στο μυαλό μας ως αρχή για τη λειτουργία μιας παράταξης και τον αλληλοσεβασμό των μελών της. Ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο – «Ιερά Εξέταση» αντικατάστασης της κ. Παλάζη από τα όργανα του Δήμου στα οποία μετείχε ως μέλος της «Συμμαχίας», και το σίριαλ πιθανό να έχει και συνέχεια.

Βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι ήταν πολιτική συναπόφαση του κ. Χρυσάφη και της κ. Παλάζη να επιλέξουν να λαμβάνει η ίδια την μηνιαία αποζημίωση ως Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, παρά το ερωτηματικό που υπήρχε από το 2020 για το αν όντως νομικά τη δικαιούται ή όχι (παρά όπως θα ήταν το ορθότερο να μην την λαμβάνει μέχρι να λήξει η αμφισβήτηση), όλα τα υπόλοιπα είναι ενδοπαραταξιακά θέματα της «Συμμαχίας».

Τα πραγματικά προβλήματα στο Δήμο Σερρών όμως είναι άλλα. Σοβαρές καθυστερήσεις και λαθεμένη διαχείριση σε μεγάλα και σημαντικά έργα και υποδομές του Δήμου μας, συμπεριλαμβανομένου όπως φαίνεται και του Νέου Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο της Ομόνοιας. Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευής του Νέου Κολυμβητηρίου, εξελίξεις για τις οποίες δεν ενημερωθήκαμε από τον κ. Χρυσάφη, αλλά από δημοσιεύματα του τύπου. Ειρήσθω εν παρόδω, ο κ. Χρυσάφης μόλις πριν από ένα μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε διαβεβαίωνε ότι η βιοκλιματική μελέτη είναι έτοιμη, και η κατασκευή του Κολυμβητηρίου το 2024 θα ξεκινήσει. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία που ανέλαβε τη βιοκλιματική μελέτη και υποτίθεται ότι θα την παρέδιδε στις 28/05/2023 (με την οικοδομική άδεια κατασκευής του Νέου Κολυμβητηρίου και τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την κατασκευή έτοιμα) υπέβαλλε στο Δήμο Σερρών στις 08/05/2023 δήλωση παύσης εργασιών, καθώς αν και υπέβαλλε ήδη από τις 31/08/2022 τον πρώτο λογαριασμό και τα πρώτα παραδοτέα του έργου που ανέλαβε, δεν πληρώθηκε ακόμη γιατί δεν υπάρχει σχετική πίστωση στο Δήμο Σερρών!

Εκτός αυτού, η εταιρεία διαπίστωσε ότι στο Αθλητικό Πάρκο υπάρχει ένα χαρτογραφημένο ρέμα το οποίο δεν έχει οριοθετηθεί/διευθετηθεί, πάνω στο οποίο «πέφτει» η βοηθητική πισίνα. Και λέμε διαπίστωσε, γιατί η ίδια δεν είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους ούτε προβλεπόταν στα τεύχη δημοπράτησης της βιοκλιματικής μελέτης την οποία και ανέλαβε μετά από διαγωνισμό. Για όσους γνωρίζουν, η οριοθέτηση ενός χειμάρρου είναι ένα πρόβλημα το οποίο για να λυθεί μπορεί να απαιτηθούν όχι μήνες, αλλά χρόνια. Ποιος λοιπόν είναι αρμόδιος να μας εξηγήσει το τί πραγματικά συμβαίνει, πότε διαπιστώθηκαν τα προβλήματα αυτά, και πώς σχεδιάστηκε να αντιμετωπιστούν;

Η ύπαρξη του ρέματος αυτού από πότε ήταν γνωστή; Και αν ήταν γνωστή εδώ και καιρό στη Δημοτική αρχή (γιατί αυτό δείχνουν τα πράγματα), γιατί δεν προβλέφθηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού ως μέρος της βιοκλιματικής μελέτης, μαζί με την οποία θα παραδοθούν και οι οικοδομικές άδειες;
Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι σοβαρότερα και φτάνουν μέχρι και στο να χαθεί η μέχρι πρότινος «εξασφαλισμένη» χρηματοδότηση του σημαντικότατου αυτού αθλητικού έργου, μια και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που παρακολουθεί το έργο έχει θέσει κάποια χρονικά όρια μέσα στα οποία μπορεί να κρατάει δεσμευμένο ένα τόσο μεγάλο ποσό. Έχει άραγε ενημερωθεί η Γ.Γ.Α. για την εξέλιξη αυτή και ποια είναι η άποψή της για όλα αυτά;

Κυρίως όμως, γιατί σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Χρυσάφης διαβεβαίωσε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο 2024; Είναι αδύνατο να μην γνώριζε τα προβλήματα αυτά; Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Ο κ. Χρυσάφης οφείλει να δώσει μια ειλικρινή και λεπτομερή ενημέρωση και σαφή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει.
Η ολοκλήρωση του Νέου Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας όπως και η γενικότερη αξιοποίηση αυτού του Αθλητικού Πάρκου απ’ ότι φαίνεται δεν είναι τόσο δρομολογημένη όσο μας παρουσιάζεται.

Κι αυτό σε συνδυασμό με την επίσης «εξασφαλισμένη» χρηματοδότηση ύψους 2.000.000,00 € για το Παλιό Κολυμβητήριο, η οποία δεν γνωρίζουμε γιατί δεν αξιοποιείται και κυρίως αν παραμένει ακόμη διαθέσιμη. Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2019 η απερχόμενη τότε Δημοτική Αρχή του κ. Αγγελίδη ενέταξε το Παλιό Κλειστό Κολυμβητήριο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να γίνει η ενεργειακή του αναβάθμιση, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2.000.000,00 €. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ είχε ήδη αναλάβει τα ηνία του Δήμου ο κ. Χρυσάφης, η απόφαση ένταξης τροποποιήθηκε σε κάποιες λεπτομέρειές της (ΑΔΑ:ΨΦΤΛ-46ΜΤΛΡ-Κ0Π). Όπως φαίνεται στην απόφαση ένταξης, χρόνος έναρξης της Πράξης ορίστηκε η 31/05/2020 και χρόνος λήξης (δηλαδή ολοκλήρωσης του έργου) η 31/12/2023.

Δόθηκαν δηλαδή 3,5 χρόνια, χρόνος ικανός για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Παρά όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα στο Παλιό Κολυμβητήριο και τις υποδομές του είναι πολλά, το έργο αυτό δεν έχει δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια πόλη που ο υγρός στίβος είναι πολύ μπροστά εδώ και πολλά χρόνια, οι υποδομές του Δήμου, και η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την προπόνηση των μικρών και μεγάλων αθλητών θα έπρεπε να μπουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις εξασφαλισμένες.

Δυστυχώς τα μεγάλα λόγια είναι πολύ εύκολα, τα μεγάλα έργα όμως μάλλον δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο θέλει να μας την παρουσιάσει ο κ. Χρυσάφης. Και οι αθλητικές υποδομές στο Δήμο μας δεν έχουν λάβει την προσοχή και που τους αρμόζει.

Κοινοποίηση