Ο Λευτέρης Πλασκοβίτης μιλά για το «Αταίριαστο Ζευγάρι»- Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στις Σέρρες στις 21 Αυγούστου


Η γνωστή κωμωδία «Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον από το ΔΗ.Π.ΕΘΕ. Κοζάνης έρχεται στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ (πρώην ΤΕΙ), τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ.
Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι το Infonews24.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φέτος το καλοκαίρι, βάζει τη σφραγίδα του με την πιο δημοφιλή κωμωδία του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας Νιλ Σάιμον, το «Αταίριαστο Ζευγάρι».

Ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έδωσε μία ιδιαίτερη συνέντευξη και μίλησε για όλους και για όλα.

• Δημοσιογράφος: Πώς ταιριάζει λοιπόν, στην ελληνική πραγματικότητα, το «Αταίριαστο ζευγάρι»;

Σκηνοθέτης: Οι ανθρώπινες σχέσεις παντού και πάντα είναι ίδιες, ανεξάρτητα σε ποια χώρα η πόλη ζει ο καθένας μας.
Ο γάμος, η φιλία κ η συντροφικότητα, παγκοσμίως και διαχρονικά Έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Τα προβλήματά τους, τις εντάσεις τους, τις καλές και τις άσχημες στιγμές.
Με αυτά καταπιάνεται ο Νιλ Σάιμον και εγώ σκηνοθέτης σε συνεργασία με την μεταφράστρια προσάρμοσα με το έργο στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

• Δημοσιογράφος: Το έργο του Σάιμον μιλάει για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, αλλά και για την δυναμική της συνύπαρξης. Είναι εύκολο να «παντρευτούν» όλα αυτά;

Σκηνοθέτης: Τίποτα δεν είναι εύκολο εάν δεν προσπαθεί σου και οι δύο σε μία σχέση.
Όταν μπαίνεις οποιαδήποτε σχέση, καλό είναι του εγώ να παραμερίζεται μερικές φορές για χάρη του εμείς, αν φυσικά μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε αυτήν την σχέση.

• Δημοσιογράφος: Πείτε μας λίγα λόγια και για τους χαρακτήρες. Πώς βιώνουν τις καταστάσεις αυτοί οι χαρακτήρες;

Σκηνοθέτης: Είναι καθημερινοί χαρακτήρες που τους βλέπουμε καθημερινά στον περίγυρό μας η ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.
Στο έργο υπάρχει μία γυναικοπαρέα, είναι φίλες και μαζεύονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι της μίας, για κουτσομπολιό και για επιτραπέζιο παιχνίδι.
Όταν χωρίζει η μία εξ’ αυτών και έρχεται να συγκατοικήσει με την ένοικο του σπιτιού, διαπιστώνουν και οι δύο ότι οι διαφορές τους στον τρόπο που διαχειρίζονται τα πράγματα είναι τεράστιες, αρχίζουν τα προβλήματα και γίνεται «το έλα να δεις»!!
Όλα αυτά ο Σάιμον τα δίνει παρουσιάζει με απίστευτο χιούμορ αλλά και με κάποιες δραματικές πινελιές!

• Δημοσιογράφος: Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Θεάτρου; Υπάρχει στήριξη, από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς;

Σκηνοθέτης: Στα κρατικά και στα δημοτικά θέατρα οικονομική κατάσταση είναι τουλάχιστον ελλιπής και ως εκ τούτου δεν μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα.
Προσπαθούμε όσο μπορούμε, αλλά εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κι από το θεατρικό κοινό, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο.

• Δημοσιογράφος: Το κοινό της Κοζάνης, πώς ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής στο καλλιτεχνικό σας έργο;

Σκηνοθέτης: Μέχρι τώρα δεν έχω παράπονο. Ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Δυστυχώς όμως το κοινό, όχι μόνο της Κοζάνης αλλά όλης της Ελλάδας, έχει έρθει στην στο να βλέπει παραστάσεις που έχουν πρωταγωνιστές οι πρωταγωνίστριες που τους γνωρίζω από την τηλεόραση.
Εάν δεν έχεις «πρώτη φίρμα» στην παράσταση σου, δυσκολεύεσαι να βάλεις το κοινό στο θέατρο.

• Δημοσιογράφος: Ως σκηνοθέτη, ποια έργα νιώθετε να σας αφορούν περισσότερο στην συγκεκριμένη φάση;

Σκηνοθέτης: Είμαι λάτρης του νέου ελληνικού θεάτρου και πάντα προσπαθώ να ανεβάζω ελληνικά έργα. Όταν δε βρίσκω επιλέγω έργο από το ξένο ρεπερτόριο που να έχουν όμως επαφή με το μεσογειακό μας ταπεραμέντο και τα προβλήματα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν τι πρόκειται να δούμε;
Σκηνοθέτης: Προγραμματίζω να ανεβάσω μία νέα τραγωδία που αναφέρεται στην Καλλιπάτειρα, την οποία θα παρουσιάσουμε και σε γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Θα ανεβάσω επίσης και μία παιδική παράσταση που γράφετε τώρα από έναν Κοζανίτη συγγραφέα και βασίζεται σε έναν τοπικό μύθο της Κοζάνης.

Δημοσιογράφος: Να πάμε λίγο στο αρχαίο θέατρο και με αφορμή τις Τρωάδες που είχατε ανεβάσει στο αρχαίο θέατρο της Τροίας, θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία.

Σκηνοθέτης: Μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε ελληνικός λόγος του αρχαίο θέατρο της Τροίας.
Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι οι απλοί πολίτες της Τροίας γνώριζαν επακριβώς όλο το κείμενο των Τρωάδων και ενώ δεν ήξεραν ελληνικά παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη συγκίνηση όλη την παράσταση.

• Δημοσιογράφος: Και από την Τροία στην Επίδαυρο και να μιλήσουμε για τα χειλόφωνα των ηθοποιών. Πιστεύετε πως είναι απαραίτητα;

Σκηνοθέτης: Μεγάλη κουβέντα, αλλά ναι, είναι απαραίτητα. Όχι γιατί τα χρειάζεται η Επίδαυρος, αλλά γιατί χωρίς αυτά οι περισσότεροι ηθοποιοί που είναι απαίδευτοι για αρχαίο δράμα και δεν γνωρίζουν το χώρο της Επιδαύρου, δεν ακούγονται.
Αφού δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο, τουλάχιστον ας ακούγεται ο λόγος του ποιητή.

• Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τί σκέφτεστε για το μέλλον του θεάτρου; Μπορούν οι νέοι να κάνουν όνειρα;

Σκηνοθέτης: Το θέατρο είχε και έχει τις δυσκολίες του αλλά έχει και τις ομορφιές του. Όποιος αγαπάει πραγματικά, να ασχοληθεί. Όποιος το κάνει για να γίνει γνωστός, καλύτερα να πάει στο survivors. Οι νέοι όχι μόνο μπορούν αλλά επιβάλλεται να κάνουν όνειρα. Ο χώρος του θεάτρου είναι πολύ δύσκολος και θέλει πολλή δουλειά και κόπο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
– Σας ευχαριστώ πολύ!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νήλ Σάιμον / ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δανάη Σταματοπούλου /
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λευτέρης Πλασκοβίτης / ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αντώνης Χαλκιάς / ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης /
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΣ – Βοηθός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αρετή Μώκαλη / Βοηθός
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ελεωνόρα Καραβανή.
ΠΑΙΖΟΥΝ
Θεοδώρα Σιάρκου, Μαριάνθη Σοντάκη, Ισιδώρα Δωροπούλου, Βέρα Μακρομαρίδου, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Δανάη Σταματοπούλου, Νίνα Φώσκολου, Κωνσταντίνος Χειλάς.

Εισιτήρια προπωλούνται:
■ Βιβλιοπωλείο «Σχολαρχείο» (Π. Τσαλδάρη 20) τηλ. 23210-22463
■ ticketservices.gr
■ Τηλεφωνικά στο 210 7234567
Προπώληση 12 ευρώ για όλους
Τιμές εισιτηρίων την ημέρα της παράστασης, 15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ εκπτωτικό (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, α.μ.ε.α.)
Ισχύουν εισιτήρια ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ)

Κοινοποίηση