Αβραάμ Λαφαζάνης: «Τα επίκαιρα μηνύματα της 3ης του Σεπτέμβρη» (Άρθρο)


Του Αβραάμ Λαφαζάνη*

Στις 3 του Σεπτέμβρη 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης όπου θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, σκοπός της δράσης του είναι να επιφέρει στη χώρα: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατική διαδικασία.

«Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» ακούγεται να διαβάζει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κατάμεστη από δημοσιογράφους, στελέχη του ΠΑΚ και του Αντιδικτατορικού αγώνα στην αίθουσα ξενοδοχείου στο Σύνταγμα.

Η διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την οποία διάβαζε/ υποστήριζε, ανάμεσα σε άλλα, και πως «Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας».

Τα παραπάνω αιτήματα, παραμένουν μέχρι και σήμερα (49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ) επίκαιρα, καθότι οι δημοκρατικοί πολίτες αποζητούν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή στην εξουσία, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικά δικαιώματα, λαϊκή κυριαρχία δίχως κόμματα αφεντικά, παρά μονάχα ο λαός.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα, μετεξελίχθηκε ως η μεγάλη δημοκρατική-προοδευτική παράταξη της δεκαετίας του ’80, έχοντας στο έμψυχο δυναμικό του σπουδαίες προσωπικότητες, σαν τη Μελίνα Μερκούρη!

Ο Ανδρέας, όπως τον αποκαλούσαν οι πολίτες, ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, που έπιανε τον παλμό της κοινωνίας, παρά τα όποια λάθη του ως Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα Πρωθυπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ως κόμμα εξουσίας στη δεκαετία του ’80 και του ’90, έστησε το κοινωνικό κράτος με την ίδρυση του ΕΣΥ, έφερε την ψήφο στα 18, την έμπρακτη ισότητα των δύο φύλων, την κοινωνική απελευθέρωση, την λαϊκή ανεξαρτησία από τις βάρβαρες (έως τότε) πολιτικές της δεξιάς, τον ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την απλή αναλογική, έφερε καλύτερες θέσεις εργασίας σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα, ελπίδα στους πολίτες για το αύριο του τόπου.

Κλείνοντας με τούτες τις σκέψεις φίλες και φίλοι, είναι φανερό πως δεν έχουμε μια τέτοια αντίστοιχη δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, όπως εκείνη του ΠΑΣΟΚ με φυσικό ηγέτη τον Ανδρέα.
Συνευθύνη όλων μας λοιπόν, να στήσουμε ως απλοί δημοκρατικοί πολίτες από το μηδέν, τη μεγάλη προοδευτική-δημοκρατική παράταξη της δεκαετίας του 2020 και του 2030, με κοινό γνώμονα τα επίκαιρα (έως σήμερα) αιτήματα της 3ης Σεπτέμβρη:

Περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ελευθερία, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ισότητα στις ευκαιρίες.

Τώρα ξανά ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξει εκείνος ο προοδευτικός δημοκρατικός αντίλογος, απέναντι στον εντεινόμενο παραλογισμό της σημερινής κυβέρνησης.
Χρόνια Πολλά ΠΑΣΟΚ!

*Φιλόλογος, Ειδικός Παιδαγωγός | Μέλος του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Κοινοποίηση