Την ώρα που η μελέτη της οργάνωσης Nature Climate Change αναφέρει με στοιχεία ότι ο κόσμος, είναι πιθανό να χάσει σχεδόν τις μισές αμμώδεις παραλίες του έως τα τέλη του αιώνα, αν η αλλαγή του κλίματος δεν τεθεί υπό έλεγχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση νόμου που δεσμεύει την ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050.
Παρότι ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη-μέλη, ήδη τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως τόνισαν από κοινού στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας «είναι ανάγκη να βοηθηθούν οι Περιφέρειες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την απόφαση αυτή της ΕΕ προκειμένου να επιτύχουν το συγκεκριμένο στόχο έως το 2050»
Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η θάλασσα, σε όλη την Ευρώπη «κατατρώει» σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής ακτογραμμής και η αλλαγή του κλίματος θα επιταχύνει τις σοβαρές οικολογικές και οικονομικές απώλειες και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σύμφωνα με την έρευνα της Climate Central, τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, ενώ όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Ελλάδας που φαίνεται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με ένα μεγάλο τμήμα δυτικά της πόλης κυριολεκτικά να «βουλιάζει» όπως και ολόκληρη σχεδόν η περιοχή που βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Απέναντι στο μελλοντικό «κίνδυνο», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (ENVELAB) του ΑΠΘ έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης «Είναι προφανές πως η αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακτογραμμή και σε όλες τις υποδομές και έμμεσα σε πολλαπλές κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της ζωής στην Κεντρική Μακεδονία, κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει το Πλάνο Προσαρμογής που εκπονούμε και που είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο».
Ο κ. Σαρηγιάννης εξηγεί ότι πραγματοποιούνται μία σειρά σεναρίων και σύμφωνα με αυτά υπολογίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αλλά και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή «ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τις αντιμετωπίσει».