Συμβουλές για τους μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις από τον Μάνο Τζίτζηρα

Συμβουλές για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις δίνει ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία Μάνος Τζίτζηρας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

• Όταν διαβάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας κάντε μικρά γεύματα καθώς και διαλείμματα κάνοντας κάτι ευχάριστο.

• Μην κλέβετε ώρες από τον ύπνο σας μιας και μειώνεται η ψυχοπνευματική σας διαύγεια και πριν την εξέταση μην διαβάζετε γιατί αυτό μπερδεύει τον εγκέφαλο.

• Βρείτε κίνητρο για αυτό που κάνετε και υιοθετήστε θετική στάση στον τρόπο που σκέπτεστε. (Πρέπει να μιλάτε καλύτερα και με ευγένεια με τον εαυτό σας, για παράδειγμα ποτέ μην λέτε,  ΄Δεν θυμάμαι τίποτα΄ αλλά μπορείτε να πείτε ότι

΄Αν χαλαρώσω θα θυμηθώ αρκετά ή και όλα΄, κ. ά)

• Ανεβαίνουν τα επίπεδα του άγχους συζητώντας με γονείς και φίλους συνεχώς για τις πανελλήνιες. (οι εξετάσεις δεν είναι αρρώστια, φυλακή, πόλεμος ή μια καταστροφική θεομηνία)

Ας θυμόμαστε, γονείς και παιδιά ότι η επιτυχία αλλά και η αποτυχία είναι έννοιες σχετικές! Ακόμη και η πιθανή αποτυχία στις πανελλήνιες θα μπορούσε (έστω) να μεταφραστεί σαν μια πολύμηνη δοκιμασία ωρίμανσης, ευθύνης, υπομονής αλλά και μάθησης. Η ζωή μας έχει πολλές επιτυχίες και αποτυχίες όμως στο τέλος θα μετρήσει, τι κερδίσαμε από αυτές, τι μάθαμε και πόσο βελτιωθήκαμε!

Καλή επιτυχία παιδιά!

Κοινοποίηση