Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο – με απόλυτους αριθμούς σε καθημερινά κρούσματα και θανάτους, αναλογικά με τον πληθυσμό- επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα. Παράλληλα ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος. Κοινός τόπος των τοποθετήσεων και των δύο… Στη Δράμα δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διάδοσης του νέου κορονοϊού. (σχετικό ρεπορτάζ : ΕΔΩ )
Αλλά που οφείλεται η μη τήρηση των μέτρων; Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες τόσο αδιάφορους; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην απόφαση αρίθμ 2387/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας… Πριν από περίπου ένα χρόνο ένας Δήμος αναγκάστηκε να διαγράψει τέσσερα παιδιά από ισάριθμους παιδικούς σταθμούς καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.
Εις εκ των γονέων, το παιδί του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε πως θεωρείτε νόμιμη η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που δεν έχουν κάνει εμβόλια…
Οι γονείς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται», επειδή δεν έχει κάνει εμβόλια και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».
Το ΣτΕ στην απόφαση 2387/2020 αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν «ανεμβολίαστη» και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας – ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».
Τέσσερα παιδιά διαγράφηκαν από τους παιδικούς σταθμούς του εν λόγω Δήμου, διότι οι γονείς τους δεν αποδέχονταν τους εμβολιασμούς… έχουν ασπαστεί αυτό που πλέον ονομάζεται «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Μεγαλώνουν δηλαδή σε οικογένειες που επί της ουσίας αδιαφορούν για την υγεία των παιδιών τους και κατ’ επέκταση για την υγεία ίσως των υπολοίπων;
Δυστυχώς για την πόλη της Δράμας, στην οποία έγιναν λάθη από αρκετές πλευρές και παράλληλα πιέζεται όλος ο νομός λόγω της διασποράς του κορονοϊού, οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους είναι από το Δήμο Δράμας. Αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 2387/2020 όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε «2. Επειδή, με την υπό κρίση από 4.2.2020 αίτηση ζητείται η ακύρωση των ακόλουθων πράξεων του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Δράμας: α) της 114/25.11.2019 πράξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Δράμας, με την οποία αποφασίσθηκε η απομάκρυνση των ανεμβολίαστων νηπίων και βρεφών από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δράμας, β) της 2674/5.12.2019 πράξης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Δράμας, η οποία απευθύνθηκε προς τους γονείς των φιλοξενουμένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου βρεφών και νηπίων, προκειμένου να ενημερωθούν οι τελευταίοι ότι σε συνέχεια της πρώτης προσβαλλομένης 114/2019 πράξης του Δ.Σ., το Ν.Π.Δ.Δ. Δήμος Δράμας θα προβεί στη διακοπή της φιλοξενίας των πλήρως ανεμβολίαστων παιδιών και στην εκ νέου σύσταση προς τους γονείς ότι οφείλουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών τους, γ) της 2744/10.12.2019 πράξης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ Δήμος Δράμας, με την οποία ενημερώθηκε ο πρώτος αιτών για την έκδοση της πρώτης προσβαλλομένης 114/2019 απόφασης, καθώς και για το ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά θα απομακρύνονταν σταδιακά από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από τις 7.1.2020, και δ) της 1/14.1.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Δράμας, με την οποία αποφασίσθηκε η διαγραφή τεσσάρων ανεμβολίαστων νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου με την αιτιολογία ότι οι γονείς αυτών δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες υποδείξεις της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών και δεν προτίθενται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών.» (Η παράθεση του κειμένου έγινε για την απόδειξη του τόπου).
Η απόσταση που χωρίζει τους αντιεμβολιάστες, με τους αρνητές της μάσκας, με τους αρνητές του κορονοϊού και παράλληλα με τους οπαδούς των συνομωσιών, είναι απειροελάχιστη. Αυτό ίσως δίνει απαντήσεις στο «ποιος έχει πρόβλημα», άλλα δεν δίνει απαντήσεις στο τεράστιο «γιατί;» των συγγενών που έχουν χάσει ανθρώπους από την πανδημία, ούτε δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των τοπικών υγειονομικών παραγόντων για τη μη τήρηση των μέτρων. Και φυσικά δε δίνει άφεση αμαρτιών στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά στην ελλιπή θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.