Ένας μουσικός θησαυρός στην πόλη των Σερρών: Η περίπτωση του Χρήστου Σταματίου (Άρθρο)


Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος – Μουσικός*

Για τις ανάγκες μιας προσωπικής μελέτης, στο πλαίσιο των μουσικών μου σπουδών, ανακάλυψα έναν «μουσικό θησαυρό» ο οποίος στεγάζεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών από το 2008 με δωρεά του ερευνητή και συλλέκτη Γιώργου Αγγειοπλάστη.

Ο κος Αγγειοπλάστης μετά από τριάντα πέντε χρόνια έρευνας συγκέντρωσε ένα πλούσιο μουσικό υλικό (έντυπο, ηχητικό, φωτογραφικό) το οποίο σχετίζεται με τη μουσική δραστηριότητα του Ν. Σερρών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ένα μεγάλο μέρος του μουσικού αρχείου καταλαμβάνουν τα στοιχεία τόσο για τη ζωή όσο και το έργο του Χρήστου Σταματίου. Καθόλου τυχαία καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος μουσικός που πέρασε από την πόλη των Σερρών τον 20ο αιώνα.

Ο Χρήστος Σταματίου (1909-1998) υπήρξε μουσικοδιδάσκαλος, μαέστρος και συνθέτης. Αν και το όνομά του δεν είναι ευρέως γνωστό, η καλλιτεχνική του αξία θεωρείται αναμφισβήτητη καθώς έτυχε μεγάλης αναγνώρισης κι αποδοχής τόσο στην τοπική κοινωνία των Σερρών όσο κι αποδεδειγμένα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Από προσωπική του επιλογή δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη γενέτειρά του και σε πόλεις της Μακεδονίας κι ανέδειξε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.

Μέσα από τη ζωή και τη μουσική δραστηριότητα του Σταματίου κάνουμε ένα ταξίδι στην ελληνική κι ευρωπαϊκή ιστορία και μουσική του 20ού αιώνα.

Το βεβαρημένο ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της περιοχής επιδρά στη ζωή και το έργο του. Επίσης διαφαίνονται οι επιδράσεις από την αισθητική ιδεολογία της εποχής: Ευρωπαϊκός Ρομαντισμός, Επτανησιακή Σχολή, Ελληνική Μουσική Εθνική Σχολή καθώς και η θεσμική κατεύθυνση σχετικά με το θρησκευτικό κι εθνικό χαρακτήρα της μουσικής εκπαίδευσης.

Όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε για τη ζωή και τη δράση του συνθέτη συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: Η προβολή του έργου του δεν ήταν ανάλογη της δράσης και της αποδοχής του.

Η πόλη των Σερρών, αν και έχει υπάρξει αξιόλογο πνευματικό κέντρο με εμφανή σημάδια μουσικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι δεν άφησε περιθώρια για ανάπτυξη της νεοελληνικής μουσικής κατά τα δυτικά πρότυπα, την οποία υπηρετούσε ο Σταματίου.

Η πόλη προχώρησε σε τιμητικές κινήσεις αν και κάποιοι θεωρούν ότι ήταν περιορισμένες. Για παράδειγμα, ο Δήμος Σερρών με την απόφαση αριθμ. 910/2001 καθιέρωσε υποτροφία «Χρήστος Σταματίου» για όλα τα έτη των μουσικών σπουδών σε κάθε νέο ή νέα δημότη Σερρών που πετυχαίνει πρωτιά σε μουσικές σχολές της χώρας. Μία τέτοια κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο Σταματίου τιμήθηκε με υποτροφία του Δήμου Σερρών για τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

*Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.

38 Shares