Συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε το σχολείο να αποτελεί μία ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία (Άρθρο)


Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος*

Το Παιδικό Εργαστήρι Σιδηροκάστρου εύχεται σε μαθητές γονείς, εκπαιδευτικούς και σε όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση καλή σχολική χρονιά με αγάπη, υπομονή και ψυχραιμία!

Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε το σχολειό να αποτελεί μία ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για όλους κι όχι απλά μία υποχρεωτική, καταναγκαστική συνθήκη την οποία συνοδεύουν συναισθήματα δυσφορίας κι άγχους.

Είτε είμαι γονιός, είτε δάσκαλος θέτω στόχους για τη νέα σχολική χρόνια……

– Θα σέβομαι τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού.

– Θα του προσφέρω ποικίλα ερεθίσματα προς εξερεύνηση ώστε το παιδί να ανακαλύψει μόνο του τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα αλλά… και τις αδυναμίες του!

– Δεν θα απαιτώ άμεσα αποτελέσματα στη συμπεριφορά και στις επιδόσεις του. Κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο τόσο στην διαδικασία μάθησης όσο και στη θεραπεία.

– Θα αποφεύγω να συγκρίνω τα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες, τις συμπεριφορές του με αυτές άλλων παιδιών ή με τα αδέρφια του.

– Θα εντάξω τις τέχνες και τις αθλητικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα του παιδιού μέσα από το παιχνίδι χωρίς πίεση και εξαναγκασμό.

– Θα φροντίζω το παιδί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία με έλεγχο και μετρό και θα εκμεταλλευτώ τα οφέλη της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

– Θα προωθώ τις κοινωνικές του σχέσεις.

– Θα σέβομαι τον προσωπικό του χρόνο. Αν όμως διακρίνω τάση συστηματικής απομόνωσης θα ερευνήσω τα αίτια.

– Θα ενισχύω το διάλογο για την αντιμετώπιση των διαφωνιών και την επίλυση των προβλημάτων.

– Θα καταδικάζω κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται.

– Θα θέτω σαφή όρια και κανόνες. Μόνο τότε προσφέρω ένα ασφαλές περιβάλλον και βοηθώ στην ανεξαρτησία και στην ελευθερία του παιδιού!

– Θα γίνω περισσότερο παρατηρητικός στις συμπεριφορές του τόσο στο σχολικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

– Αν διακρίνω κάποια ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά, στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, στο συναίσθημα, στη διατροφή του παιδιού δεν θα διστάσω να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό. Όσο πιο άμεση είναι η παρέμβαση τόσο πιο γρήγορα θα ανακουφιστεί το παιδί από τις δυσκολίες και θα διευκολυνθεί στη μετέπειτα σχολική πορεία του. Διαφορετικά το πρόβλημα θα ενισχύεται συνεχώς.

– Δεν θα προχωρώ σε εύκολες και γρήγορες διαγνώσεις αλλά θα περιγράφω τα συμπτώματα στους ειδικούς και θα τους εμπιστεύομαι για να με καθοδηγήσουν.

– Η δική μου σταθερότητα και συνέπεια είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορώ να προσφέρω στο παιδί.

– Θα του παραχωρώ την ελευθερία να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Δεν χρειάζεται σε όλα τη βοήθειά μου.

– Και δε ξεχνώ….να επιστρατεύω το χιούμορ και το παιχνίδι στις δύσκολες ώρες!
Το παιδί θα βρει τρόπο να εκφραστεί λεκτικά ή μη. Ας είμαστε περισσότερο ανοιχτοί να ακούσουμε «τη φωνή του» ή «την κραυγή του»….

* Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ

81 Shares