Ο καλός και ο άρρωστος εγωισμός (Άρθρο)


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Το να μας σκεφτόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας και να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν, θεωρείται απόλυτα καλή μορφή εγωισμού. Με λίγα λόγια να μας σεβόμαστε ( το λες και θέμα επιβίωσης ).

Αν όμως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, συμπεριφερόμαστε αυταρχικά, έχουμε μόνο απαιτήσεις από τους άλλους και τους προκαλούμε ενοχικά συναισθήματα με στόχο να προσελκύουμε την προσοχή τους ή να τους εξουσιάζουμε, τότε ο εγωισμός γίνεται άρρωστος (εγωμανία).

Τότε δεν θα έχουμε υγιείς σχέσεις, αφού κάθε μας συμπεριφορά θα συνοδεύεται από ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ζήλια, κτητικότητα, ανυπομονησία και έντονο ανταγωνισμό.

Ο άρρωστος εγωισμός μας ωθεί να απαιτούμε συνεχώς (μιας και νιώθουμε εκλεκτοί !) αποδείξεις αγάπης και εκτίμησης και να επιζητούμε την αναγνώριση και την επιβεβαίωση σκοτώνοντας τελικά… εαυτόν και αλλήλους!

*Τον κ. Μάνο Τζίτζηρα μπορείτε να τον βρείτε στο γραφείο του, που βρίσκεται στην οδό 29ης Ιουνίου 4, στις Σέρρες. Τηλ. 23210 52937, 6944606019.
e-mail: [email protected]