Συνέντευξη με τον πρώτο Καποδιστριακό Δήμαρχο Κορμίστας Δ. Τσιακυρίδη- Αφιέρωμα του Infonews24 (Βίντεο)


Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα ξεκινά το Infonews24. Θυμηθήκαμε την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων, που έφερε τα «πάνω- κάτω» στην τοπική αυτοδιοίκηση και ξεκινήσαμε να μιλάμε με τους πρώτους Καποδιστριακούς Δημάρχους, του Νομού Σερρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Καποδίστριας», ο Νομός Σερρών είχε 22 Δήμους και 5 Κοινότητες.

Οι μέχρι τότε κοινότητες είπαν… αντίο και το μοντέλο της συνένωσής τους, με τη μορφή των Δήμων, καθιερώθηκε. Όχι, όμως, «αναίμακτα» και εν μέσω πολλών αντιδράσεων, κυρίως από κάποιες τοπικές κοινωνίες, που είτε ήθελαν να διατηρήσουν την αυτονομία του χωριού τους, είτε θεωρούσαν «εαυτόν»… ριγμένο, καθώς ο Δήμος δεν έφερε την ονομασία του χωριού τους, είτε γιατί δεν ήταν η έδρα του Δήμου.

Η πρώτη «φουρνιά» των Καποδιστριακών Δημάρχων είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις. Έπρεπε να «στήσουν» από το μηδέν έναν μηχανισμό, έναν Δήμο, εν μέσω πολλών αντιδράσεων σε πολλές των περιπτώσεων.

Ξεκινάμε με τον πρώην Δήμο Κορμίστας, ο οποίος με τον «Καλλικράτη» εντάχθηκε στο Δήμο Αμφίπολης.

Στις πρώτες «Καποδιστριακές», αυτοδιοικητικές εκλογές, το 1998, ο κ. Δημήτρης Τσιακυρίδης ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση». Στον πρώτο γύρο έλαβε το ποσοστό 40,10% και στο δεύτερο γύρο επικράτησε με ποσοστό 52,70%.

Στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκε με τον Παναγιώτη Χατζηθεοδωρίδη, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή- Νέα Πορεία», ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 44,80% και στο δεύτερο 47,30%.
Δύο ακόμη συνδυασμοί ήταν υποψήφιοι στις πρώτες δημοτικές εκλογές του 1998, για το Δήμο Κορμίστας.
Ο συνδυασμός «Συμφιλίωση» με επικεφαλής τον Αθανάσιο Αργυρίου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 8,30% και ο συνδυασμός «Αναγέννηση- Πρόοδος» με επικεφαλής τον Νικόλαο Κολέογλου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 6,80%.

Εντοπίσαμε τον πρώτο Δήμαρχο του τότε Δήμου Κορμίστας Δημήτρη Τσιακυρίδη, ο οποίος πλέον μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της Θεσσαλονίκης, όπου ασκεί τη δικηγορία και της Θάσου- τόπο καταγωγής της μητέρας του-, όπου ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι έρωτας. Δεν σταματά ποτέ το ενδιαφέρον για τα κοινά. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που πέρασα από το ‘κομμάτι’ της αυτοδιοίκησης. Μου άφησε πάρα πολλά πράγματα» υπογράμμισε στο Infonews24 ο κ. Τσιακυρίδης, δηλώνοντας, όμως, κατηγορηματικά πως «δεν πρόκειται να επιστρέψω στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικό το σχέδιο «Καποδίστριας», με τις πρώτες συνενώσεις κοινοτήτων σε Δήμους προσθέτοντας πως το όραμά του ήταν η συνένωση όλων των Δήμων του Παγγαίου, όπως ακριβώς έγινε με τον «Καλλικράτη».

«Στεναχωριέμαι που έφυγε ο κόσμος. Ήθελα να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Δεν με ενδιέφερε η επανεκλογή μου. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά είχαμε και σημαντικές βοήθειες. Πάντα θα αναφέρομαι στον Γιώργο Φλωρίδη και την τότε Περιφέρεια που μας βοήθησαν από την πρώτη στιγμή» υποστήριξε ο κ. Τσιακυρίδης.

Ο πρώην Δήμαρχος Κορμίστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδημοτική συνεργασία των «Γαλάζιων Νερών», ουσιαστικά η πρώτη διαδημοτική ΔΕΥΑ, τονίζοντας με πικρία πως «δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό αυτού του δικτύου, που θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα».

Ο κ. Τσιακυρίδης τονίζει με έμφαση πως «δυστυχώς δεν είχαμε στήριξη από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και περισσότερο μας στήριζε η Αθήνα και λιγότερο τα στελέχη του νομού Σερρών».

Το ζήτημα που ακόμη μέχρι και σήμερα τον απασχολεί είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Σερρών- Καβάλας και συγκεκριμένα η διασταύρωση Νέας Μπάφρας- Ηλιοκώμης, όπου έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται τροχαία δυστυχήματα.

Από τις στιγμές που θυμάται είναι όταν κάποιοι για μέρες επιδόθηκαν σε… κυνήγι θησαυρού, ψάχνοντας για μέρες να βρουν χρυσό, στο φαράγγι του Αγγίτη.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •