Σέρρες: Θεία λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών- Μνημόσυνο για τα 14 χρόνια από την εκδημία του κυρού Χριστόδουλου (Φωτογραφίες)


Σερρών Θεολόγος: «Αντίσταση και ανάκαμψη!: η τελευταία και πλέον ουσιαστική υποθήκη του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου»

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθη και στην Εκκλησία των Σερρών, η πανσεβάσμιος μνήμη των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος και προστατών της ελληνικής παιδείας, Αγίων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ετιμήθησαν οι μορφές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 14 ετών (+28-01-2008) από της προς Κύριον εκδημίας του και των αειμνήστων διδασκάλων και εκπαιδευτικών της Πατρίδος.

Σήμερα, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, ετελέσθη η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχητικώς παρόντων του Διευθυντού της Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. Στ. Ρίζου, εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών σχολικών μονάδων και ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι ετήρησαν μετά προσοχής τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας, ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή των Αγίων τριών Ιεραρχών και προ της απολύσεώς της ετελέσθη Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου αλλά και των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, μαθητριών και μαθητών της Μητροπολιτικής περιφερείας Σερρών και Νιγρίτης.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος με την εμπνευσμένη από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Εβρ. 13,7), θαυμασία, δυναμικωτάτη και επίκαιρη ομιλία του, εσυγκίνησε και ενεθάρυνε όλους τους εκκλησιασθέντες. Εκάλεσε τα παιδιά να μιμούνται τους διδασκάλους τους στην αρετή, την φιλέργια και την φιλομάθεια και να εντρυφούν στην πίστη και την σοφία των τιμωμένων Αγίων τριών Ιεραρχών, ώστε να σημειώνουν στην ζωή τους πολλές πνευματικές νίκες και προόδους και να δοξάζουν τον Θεό και την Πατρίδα τους.

Ανεφέρθη επίσης καταλλήλως μετά θερμών λόγων στην πολυτάλαντη προσωπικότητα του μακαριστού Πρωθιεράρχου κυρού Χριστοδούλου.

Όπως ετόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μία εμβληματική εκκλησιαστική προσωπικότητα πρώτου μεγέθους, ένας μεγάλος διδάσκαλος της πίστεως, ένας καλός και αφοσιωμένος Ποιμένας με υψηλά και άγια οράματα για την Εκκλησία μας, ένας θαρραλέος ομολογητής της ευαγγελικής αληθείας, ένας σπουδαίος και πρωτοποριακός εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, ένας αληθινός Πατέρας, μία εξαιρετική ευλογία, ένα πολύτιμο δώρο του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας.
Η εκκλησιαστική διακονία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Κύριός μας στην διδασκαλία Του περί του καλού Ποιμένος. Διηκόνησε με προφητική ενόραση, θυσιαστικό φρόνημα, καθαρό και ασυμβίβαστο λόγο και φιλάνθρωπη διάθεση το μυστήριο της Εκκλησίας και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Οι πνευματικές του υποθήκες, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρες σήμερα, διδακτικές και υπομνηστικές του χρέους μας. Ενθυμούμεθα το φωτεινό παράδειγμα της ζωής του, τις θυσίες του, το φιλόθεο πάθος του για την Εκκλησία και την Ελλάδα.
Διεμαρτυρήθη με θάρρος και αφοβία όταν επεχειρήθη η περιθωριοποίηση της πίστεως, προσέφερε εαυτόν θυσιαστικώς για την αλήθεια του Χριστού και την προάσπιση της θρησκευτικής και εθνικής μας ταυτότητος, δεχόμενος πολλές φορές έναν ανηλεή πόλεμο.
Ο αφυπνιστικός του λόγος μένει όμως εις τον αιώνα! Καλούμεθα να τιμήσουμε την μακαρία μνήμη του, μιμούμενοι πρωτίστως τις ένθεες αρετές του και ακολουθούντες το παράδειγμά του!
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως εκφραστής του κάλλους, της ανθεκτικότητος και της αντοχής του εκκλησιαστικού και εθνικού μας κυττάρου, ασφαλώς δεν θα ήθελε να μείνουμε ”κολλημένοι” στο χθες, αλλά μας προτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με την δύναμη, την εμπειρία και την έμπνευση της ενδόξου, ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς μας. Η χρονικώς τελευταία μεγάλη υποθήκη ζωής, που άφησε από την κλίνη της ασθενείας του, ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στους απανταχού Έλληνες, λίγο πριν εγκαταλείψει τον πρόσκαιρο αυτόν κόσμο, το πρωΐ της 28ης Ιανουαρίου 2008, ήταν: ”Αντίσταση και ανάκαμψη!” Αντίσταση, σε ότι ευτελίζει, συνθλίβει, μαζοποιεί και αποϊεροποιεί τον άνθρωπο, σε ότι τον αποκόπτει από τις ζωηφόρες ρίζες του, σε ότι υπονομεύει το μέλλον του. Ανάκαμψη πνευματική και εθνική ως προϋπόθεση ευημερίας και προόδου της κοινωνίας και της Πατρίδος μας».

Ακολούθως, τον πανηγυρικό της εορτής των τριών Ιεραρχών λόγο εξεφώνησε καταλλήλως η εκπαιδευτικός κ. Θ. Τζιτζή-Βουτσά.

Τέλος, ο Σεβ., ευχήθηκε χρόνια φωτισμένα και ευλογημένα στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου και σε όλους τους συμπροσευχηθέντες πιστούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων προστατών των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας.

Κοινοποίηση