Ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος Καποδιστριακός Δήμαρχος Αμφίπολης, με το Infonews24 να συνεχίζει το αφιέρωμα που ξεκίνησε στους πρώτους Καποδιστριακούς Δημάρχους του νομού Σερρών.
(Μέχρι στιγμής, στο Infonews24 μίλησαν οι τότε Δήμαρχοι Αχινού Ευαγγελία Τανταλάκη, Κορμίστας Δημήτρης Τσιακυρίδης, Σιδηροκάστρου Μιχάλης Δοδακόπουλος, Σκοτούσσας Κώστας Τρέντσιος, Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας, Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης, Αλιστράτης Παναγιώτης Ομιλιάδης και Ροδολίβους Κώστας Τσιρογιάννης).
Ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος εξελέγη το 1998, με ποσοστό 50,51%.
Μιλώντας στον συνεργάτη του Infonews24 και διαχειριστή της σελίδας «Ευτοπία-ρωγμή για το ξάφνιασμα στην καθημερινότητα [Ροδολίβος]» Δημήτρη Μουρατίδη, ο πρώην Δήμαρχος Αμφίπολης Δημήτρης Παπαδόπουλος επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως ανώτατος άρχων του νεοσύστατου- τότε- Δήμου Αμφίπολης, που προέκυψε από τη συνένωση κοινοτήτων.
«Για να καταλάβετε, τα δύο πρώτα χρόνια δεν είχαμε καν υπαλλήλους. Είχαμε μόλις 3 υπαλλήλους και μέχρι να οργανωθούμε, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες. Κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και επιτελέσαμε ένα πολύ σπουδαίο έργο στην περιοχή μας» δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Αμφίπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πρώτο και κύριο το «στήσιμο» και οργάνωση των υπηρεσιών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έναρξη και καθιέρωση του Φεστιβάλ Αμφίπολης, αλλά και στη δημιουργία του ομογενειακού χωριού, το οποίο- δυστυχώς- εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια.
Τι ήταν, όμως, το ομογενειακό χωριό; Ο πρώην Δήμαρχος Αμφίπολης εξήγησε: «Ήταν μία έκταση του Δήμου Αμφίπολης και συγκεκριμένα της κοινότητας Κερδυλλίων, περίπου 170 στρέμματα. Εξασφαλίσαμε και επιπλέον 140 στρέμματα, περίπου, από το Δασαρχείο Σερρών και με τα τοπογραφικά που έγιναν δημιουργήθηκε η Σερραϊκή Αμφικτιονία, όπου θα κατασκευαζόταν κατοικίες για τους ομογενείς Έλληνες από όλο τον πλανήτη κι ένα πρότυπο χωριό για να κατοικήσει κάποιος. Δυστυχώς, αργότερα εγκαταλείφθηκε. Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις- από πληροφορίες που έχω- είναι ότι ‘έφυγαν’ είτε σε ιδιώτες, είτε για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας».
Η πικρία του για την κατάληξη του Φεστιβάλ Αμφίπολης, που επί Δημαρχίας Στέργιου Φραστανλή- στην πρώτη του θητεία- ουσιαστικά καταργήθηκε, είναι φανερή, καθώς επί θητείας του κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου, ξεκίνησε αυτός ο σημαντικός, πολιτιστικός θεσμός.
«Το Φεστιβάλ Αμφίπολης ήταν το πρώτο που έγινε σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνταν στο αρχαιολογικό πάρκο Αμφίπολης. Είχαμε πάρει τα κτίρια από τον ΟΣΕ για 99 χρόνια. Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή διέλυσε το φεστιβάλ Αμφίπολης και τα κτίρια του ΟΣΕ δόθηκαν στην Αρχαιολογία και έγιναν ξενώνες» υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος στην ερώτηση για ποιον λόγο- κατά την εκτίμησή του- απαξιώθηκε και διαλύθηκε το Φεστιβάλ, απάντησε: «Η ενασχόληση με τα κοινά είναι καθαρά προσφορά στην κοινωνία. Οι περισσότεροι αντί να προσφέρουν στην κοινωνία, προσπαθούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αδιαφορούν για τα πάντα και ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές; Είναι πολύ θλιβερό το φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε μια διαλυμένη τοπική αυτοδιοίκηση σ’ όλη την Ελλάδα κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα διαλυμένο κράτος. Όταν είναι ισχυρή η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρό και το κράτος».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι πλέον οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες είναι έρμαια των κάθε πολιτικών, του κάθε κόμματος, για να μπορούν να εκτελέσουν ένα έργο, με τον ίδιο να τονίζει χαρακτηριστικά ότι φαντάζεται πως «κάθε Δήμος είναι ένα μικρό κρατίδιο, με αρμοδιότητες, που μπορεί να επιτελέσει σοβαρό έργο στην περιοχή».
Ο πρώην Δήμαρχος Αμφίπολης αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ Αμφίπολης και στην ανταπόκρισή του, τόνισε πως μόλις στο 2ο Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν πολλά και σημαντικά ονόματα και σχήματα του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως η Ορχήστρα του Μίκη του Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιάννης Λέκκας, θεατρικές παραστάσεις, προσθέτοντας πως για το Φεστιβάλ ο Δήμος δεν χρειάστηκαν καν να «βάλει το χέρι στην τσέπη», καθώς όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από τους χορηγούς.
«Επίσης, αφήσαμε μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη, την ‘Αμφίπολη 2000’, που ήταν πανελλαδικά ο πρώτος αθλητικός φορέας Δήμου, με ακαδημίες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ κ.λπ. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον αθλητισμό του τόπου μας, γιατί είμαστε μακριά από τις πόλεις και ήταν σημαντική η προσφορά για τη νεολαία μας» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην παράκτια ζώνη του Δήμου: «Καταφέραμε και πήραμε από το κράτος το λιμάνι Αμφίπολης και το κάναμε Δημοτικό. Σε πιθανή ανάπτυξη του λιμανιού, όλα τα έσοδα θα πήγαιναν στα ταμεία του Δήμου, θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλιζόταν πολλές χρηματοδοτήσεις. Για να φανταστείτε, όταν φύγαμε από το Δήμο, με το λιμενισμό από άλλα λιμάνια, ο Δήμος είχε έσοδα περίπου 80.000 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο Αμφίπολης και εδώ και 20 χρόνια δεν ασχολείται κανείς με το λιμάνι. Όπως και με τη δημοτική πλαζ, μια έκταση 38 στρεμμάτων δίπλα στο κύμα, θα μπορούσε ο Δήμος να έχει πολλά έσοδα».
Φυσικά, ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον Τύμβο Καστά: «Πιστεύω ότι επειδή είμαστε Βόρεια Ελλάδα, δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα στην Αθήνα, την Κρήτη, τη νότια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει Υπουργός από τη Βόρεια Ελλάδα στην κυβέρνηση. Ακόμη κι αν ήταν ενεργός ο Δήμος, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη».
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Αμφίπολης Δημήτρη Παπαδόπουλου, στον συνεργάτη του Infonews24 και διαχειριστή της σελίδας «Ευτοπία-ρωγμή για το ξάφνιασμα στην καθημερινότητα [Ροδολίβος]» Δημήτρη Μουρατίδη: